Nu kan jeg selv lave mad igen

Allerede efter få gange med køkkentræning i min VELA-stol kunne jeg igen skrælle kartofler, snitte løg og stege hakkebøffer uden at holde pause.

VELA stol parkinson

Alder: 81
Sygdom: Parkinson

"Jeg vil styre min egen hverdag"

Jeg er 81 år, bor i sammen med min mand og fik konstateret Parkinsons sygdom for 9 år siden. Jeg er pensioneret sygeplejerske, og har altid klaret tingene selv. Jeg har altid stået for det huslige arbejde og har bl.a. altid stået for den daglige madlavning.

Mine udfordringer er, at jeg har begyndende problemer med at bruge højre arm og at dreje ryggen, hvilket blandt andet medfører smerter i ryggen, når jeg rækker armene ind over køkkenbordet for at lave mad. Jeg kan kun stå i få minutter, før jeg må holde pause og eventuelt også lægge mig ned for at hvile ryggen.

Mit ønske er, selv at kunne stå for madlavningen igen og samtidig være aktiv ift. at følge med i politik og fortsat kunne deltage i debatten ved f.eks. at skrive læserbreve.

Jeg havde nogle samtaler med en ergoterapeut fra kommunen der også lavede en faglig vurdering af min kunnen. Der blev aftalt et træningsforløb med både fysisk træning og køkkentræning samt at jeg fik en arbejdsstol fra VELA. Denne stol har bremse, elektrisk højdeindstilling og armlæn. Det betyder, at jeg kan indstille stolens højde til så det passer til hvad jeg laver imens jeg sidder i den. Jeg kan nå gryder og tallerkener i både over- og underskabe og bremsen gør, at jeg kan sidde sikkert når jeg rører i gryden eller snitter grøntsager. Jeg kan hæve stolen, så jeg kan få benene ind under køkkenvasken og komme helt hen og sidde med ret ryg og også hvile armene ind i mellem.

Allerede efter få gange med køkkentræning i min VELA-stol kunne jeg igen skrælle kartofler, snitte løg og stege hakkebøffer uden at holde pause.

 

Ja. Træning, genoptræning og den rette velfærdsteknologi giver bare de bedste forudsætninger for at klare dagligdagsopgaver selv - fx ved at bruge en VELA Arbejdsstol til at udføre køkkenarbejde, rengøring og vasketøj.

 

Se et udvalg af VELA Arbejdsstole her
Kilde - Case 8 fra ETF.dk