Med sin nye VELA-stol kan Conny lave varm mad igen

”I tiden op til jeg fik min ny VELA-stol, brugte jeg så meget energi på at lave mad, at jeg ikke orkede at spise, når maden endelig stod på bordet.”

Layer_02.jpg

Bruger: Conny
Alder: 60 år
Sygdom: Halvsidig lammelse efter en hjerneblødning

For godt ti år siden, fik Conny visiteret en VELA Arbejdsstol efter en hjerneblødning, der lammede hende i hele venstre side. Siden hjerneblødningen, har en stor del af hendes livskvalitet været direkte forbundet med den stol, hun benytter i hverdagen til mange daglige aktiviteter. Conny har dog ikke længere kræfter til at indstille siddehøjden og har heller ikke nok kræfter til at skubbe sig rundt på stolen.

”jeg har altid klaret alt selv, og har været vant til at passe andre, da jeg har haft et lille Bed & Breakfast i mange år. Da jeg mistede førligheden i den ene side, insisterede jeg på at ville gøre alt selv, for stadig at holde mig i gang – og jeg elsker at lave mad! Jeg kan mindre nu, og mit energiniveau er også mindre, så jeg laver for eksempel ikke varm mad mere. Jeg kan heller ikke det samme, som jeg kunne før i et køkken. Så nu står den på kold mad, f.eks. rugbrødsmadder.”

Som det ofte er tilfældet, når funktionsniveauet nedsættes gradvist, så har Conny ikke selv været opmærksom på sine udfordringer. Hun har i stedet affundet sig med situationen og løbende tilpasset sin hverdag efter det, hun nu kunne. Derfor har hun heller ikke tidligere kontaktet sin terapeut omkring problemerne. Hun fortæller f.eks.:

”Da jeg ikke mere havde kræfter til at indstille højden, så jeg kunne se ned i gryderne, så kunne jeg jo bare flytte gryderne fra komfuret og opbage sovsen, imens den varme gryde stod mellem mine fødder på gulvet. Men det kan jeg heller ikke mere, for jeg brænder mig alt for tit på gryderne, når jeg forsøger at flytte på dem. Og så brugte jeg så megen energi på at lave mad, at jeg ved endt madlavning var helt træt og færdig og bare ville sove!”

Kommunens terapeut, VELAs konsulent og Conny aftaler sammen, at Conny skal prøve en stol med elektrisk højdeindstilling og brede dobbelthjul. Disse tiltag skulle gerne afhjælpe de udfordringer, hun oplever i sin hverdag.

Conny sætter sig i stolen, og mærker hurtigt, at de dobbeltløbende hjul er lige i øjet. Hun kan køre frit rundt på klinkegulvet igen. Det er slut med at køre fast!

Da Conny prøver den elektriske højdeindstilling, får hun julelys i øjnene. Hun kan indstille stolen højt, så hun kan nå både overskabe og den øverste hylde i køleskabet, og allervigtigst, hun kan kigge ned i gryderne, så hun kan se, hvad hun laver. Desuden kan hun komme til underskabe og kan gå/skubbe sig rundt i hjemmet, når stolen er indstillet lavt. Derved kan Conny nu bevæge sig rundt i køkkenet igen, og er samtidig blevet meget mere selvhjulpen.  

Hun kan igen lave varm mad igen, for med den elektriske højdeindstilling kan hun røre i gryderne og se ned i dem.
De dobbeltløbende hjul giver hende den fornødne energi til at mobilisere sig rundt i hjemmet og være aktiv – med overskud til at spise den hjemmelavede mad igen.
Alle indstillingsmuligheder er placeret i den raske side, så hun stadig kan ændre på sin siddestilling ift. aktiviteten.

Med disse tre standardløsninger kan Conny igen lave sin egen varme mad!