Amputation

Benamputation er en samlet betegnelse for det, at fjerne dele af eller hele benet. Amputation kan være foretaget på underbenet, ved knæet, på lårbenet eller helt oppe ved hoften.

Personer med benamputation kan opleve problemer med at klare hverdagsaktiviteter i hjemmet eller på arbejdspladsen. Mange oplever, at de har besvær med at rejse sig og sætte sig ned, har dårlig balance, gangbesvær samt besvær med at stå op i længere tid – både med eller uden protese.

Desuden oplever mange mennesker med benamputation smerte af varierende grad.

VELA har et stort udvalg af arbejdsstole, ståstøttestole og el-kørestole, som kan lette hverdagen for mennesker med benamputation, og give mulighed for at være mest mulig selvhjulpen.

Ved lettere funktionsnedsættelser, såsom nedsat balance og gangbesvær, kan en arbejdsstol eller en ståstøttestol lette hverdagen betydeligt:

  • Øget mobilitet: Det er nemt at ”gå” stolen frem, og derved komme rundt ved egen hjælp, da der er god plads til fødderne mellem de store letløbende hjul.

  • Større sikkerhed: Brugere, som fx har dårlig, stående balance, får ekstra sikkerhed og tryghed, når stolens centralbremse aktiveres, da stolen derved står helt stille, når brugeren fx skal rejse sig og sætte sig ned. Armlæn giver ekstra sikkerhed og tryghed, da de hjælper brugeren til, at kunne sætte sig roligt og sikkert ned i stolen.
  • Bedre siddestilling: Brugeren får en komfortabel og ergonomisk aflastende siddestilling, da sæde og ryglæn kan indstilles i forhold til brugerens behov. Arbejdsstolen kan også fås med artrodesesæde - et sæde med en todelt siddeflade, hvor klapperne kan indstilles uafhængigt af hinanden. Dette sæde giver mulighed for at sidde med en åben hoftevinkel og med individuel støtte til lår.
  • Mere komfort og støtte: Brugeren kan få ekstra polstring og blødere skum på sæde og ryglæn, forskellige sædepuder, samt særlige trykaflastende sædepuder, der kan fremme komfort og lindre eventuelle smerter. Endvidere kan der monteres en indstillelig og aflastende amputationsstøtte for øget støtte, smertelindring og bedre balance.
  • Sikker forflytning: Nem betjening og indstilling af stolen, fx elektrisk højdeindstilling, kan lette ind- og udstigning af stolen. Sideværts forflytning kan desuden foretages sikkert ved at sænke armlænene.

Ved svære funktionsnedsættelser, som følge af benamputation, kan en el-kørestol med tilpasningsmuligheder gøre hverdagen lettere:

  • Større sikkerhed: Brugeren får mulighed for at færdes selvstændigt både inde og ude. VELA el-kørestole kan også fås med avanceret styring og specialtilpassede køreegenskaber og omverdenskontrol, hvis brugeren har særlige behov.
  • Større sikkerhed: Brugere, som fx har dårlig, stående balance, får ekstra sikkerhed og tryghed, ved at få en el-kørestol, som passer til de specifikke behov. El-kørestolens køreegenskaber kan programmeres, så brugeren får tryghed og behagelige køreoplevelser både hjemme på arbejdspladsen, i butikker og i trafikken.
  • Bedre siddestilling: Brugeren kan få en komfortabel og ergonomisk aflastende siddestilling, da sæde og ryglæn kan indstilles i forhold til brugerens behov. Siddestillingen kan enten indstilles manuelt eller elektrisk, afhængigt af brugerens funktionsnedsættelser og behov.
  • Mere komfort og støtte: VELA har et stort og varieret udvalg af sædepuder og ryglæn. Det er også muligt at få ekstra polstring af sæde, ryglæn og armlæn, fx med blødere skum. Særlige trykaflastende sædepuder kan fremme komfort og lindre eventuelle smerter. Der kan også monteres indstillelig og aflastende amputationsstøtte på stolen, for støtte og bedre balance.
  • Færre smerter: Nem betjening og brug af kørestolens el-funktioner, fx sædekip, kan hjælpe brugeren med at opnå skiftende siddestillinger i løbet af en lang dag. Hermed ændres trykfordelingen på brugerens krop således, at risiko for smerter og tryksår mindskes, og brugeren vil opleve god komfort ved længerevarende brug.

Kontakt kundeservice eller en salgskonsulent

Vi anbefaler bl.a. følgende stole til mennesker med benamputationer:

VELA Blues 100Hmi nr. 24936 (forhjul)/ 10900 (baghjul)

VELA Blues 100 er en fordel i hjemmet, i skolen og på arbejdspladsen, da den er kompakt og meget manøvredygtig. VELA Blues 100 giver brugeren mulighed for at arbejde ved skrivebord, deltage i køkkenaktiviteter samt at komme nemt rundt indenfor.

Læs mere

VELA Blues 100-ArbejdsstolHmi nr. 119756 (forhjul)/ 119755 (baghjul)

VELA Blues 100 er en arbejdsstol med elektrisk fremdrift til brugere med nedsat gangfunktion. Brugeren får mulighed for, at deltage i hverdagsaktiviteter samt at udføre huslige gøremål, da det er let at køre stolen rundt ved hjælp af joysticket.

Læs mere

VELA Salsa 110Hmi nr. 42705

VELA Salsa 110 er en ståstøttestol med et kort sæde med kap i sædets front, så brugeren undgår en fornemmelse af at glide ned ad sædet, når sædet kippes fremad.

Læs mere

VELA Tango 100 med artrodesesædeHmi nr. 72515

VELA Tango 100 med artrodesesæde er en arbejdsstol med en todelt indstillelig siddeflade, som er beregnet til mennesker med fx ben amputation eller stive hofteled.

Læs mere

VELA Tango 200Hmi nr. 72592

VELA Tango 200 er en arbejdsstol der har et større sæde og et højere ryglæn med ekstra lændestøtte end VELA Tango 100 modellen.

Læs mere

VELA Tango El ståstøtteHmi nr. 72670

VELA Tango El Ståstøtte, er en arbejdsstol til brugeren, der har behov for støtte og sikkerhed i stående stilling, og samtidig har behov for elektrisk højdeindstilling, fx ved manglende benkræfter.

Læs mere

Dansk design og produktion

Uendelige tilpasningsmuligheder

Gratis rådgivning af fagspecialister