Hjælpemidler til dig med cerebral parese

Cerebral parese er et handicap, der kan opstå i barnets udvikling fra fosterstadiet og til barnet er to år, som følge af en hjerneskade. Der er stor forskel på, hvordan cerebral parese påvirker det enkelte barn.

terapistol til børn home hero flip

Hvad er cerebral parese?

Cerebral parese refererer til en gruppe af neurologiske lidelser, der opstår hos spædbarnet eller i den tidlig barndom. Disse neurologiske lidelser er permanente og påvirker kropsbevægelser og muskelkoordination. Cerebral parese er forårsaget af skader på den udviklende hjerne, og forstyrrer evnen til at kontrollere bevægelse og opretholde kropsholdning og balance.

I nogle tilfælde udvikler de områder af hjernen, der er involverer muskelbevægelse, sig ikke som forventet under fostervækst. I andre tilfælde er skaden et resultat af skade på hjernen enten før, under eller efter fødslen. Lidelsen er ikke progressiv, hvilket betyder, at den ikke bliver værre over tid. Nogle symptomer kan dog ændre sig, når barnet bliver ældre.

Alle mennesker med cerebral parese har problemer med bevægelse og kropsholdning, men symptomerne kan variere i type og sværhedsgrad fra person til person. Symptomerne afhænger af hvilke dele af hjernen, der er skadet.

Kilde: Cerebral Palsy | National Institute of Neurological Disorders and Stroke (nih.gov)

Typiske symptomer hos børn med CP

  • Manglende muskelkoordination
  • Stive eller stramme muskler og overdrevne reflekser (spasticitet)
  • Svaghed i en eller flere arme eller ben
  • Gangbesvær
  • Variationer i muskeltonus, enten for stiv eller for slap
  • Rysten eller tilfældige ufrivillige bevægelser
  • Forsinkelser i den motoriske udvikling
  • Besvær med præcise bevægelser, såsom at skrive eller knappe en skjorte.

Kilde: Reedman S, Boyd RN, Sakzewski L. The efficacy of interventions to increase physical activity participation of children with cerebral palsy: a systematic review and meta-analysis. Dev Med Child Neurol. 2017 Oct;59(10):1011-1018. doi: 10.1111/dmcn.13413

Typiske daglige udfordringer

Som barnets hjerne udvikler sig, kan symptomerne, som følge af cerebral parese, ændre sig og vise sig på nye måder. Der findes megen forskning og viden på børneområdet, men det er i lige så høj grad voksne, der lever med cerebral parese og får en dagligdag med cerebral parese til at fungere – uanset graden af handicap.

Hos VELA laver vi stole med udgangspunkt i det enkelte menneskes behov. Det vil sige, at du her kan få en stol, der hjælper dig med de udfordringer, som cerebral parese giver dig i dagligdagen. 

Vi kan lave stolen, så den passer til dig. Det giver dig et effektivt hjælpemiddel til selvhjælp og øget mobilitet og bedre velvære.

Der er, som tidligere fortalt, forskellige grader af cerebral parese, og den udvikler sig forskelligt fra menneske til menneske. De mest hyppige følger af cerebral parese viser sig ved nedsat muskelstyrke, dårlig balance, tab af gangfunktion og kroniske smerter. 

Alle disse følger kan en VELA-stol til cerebral parese hjælpe dig med.

Cerebral parese kan dog også påvirke talen, synet og hørelsen, ligesom det kan være en medvirkende faktor til ADHD og epilepsi.

Din krop og hjerne er på overarbejde

Cerebral parese påvirker de signaler, hjernen sender ud i musklerne, og det kan betyde, at musklerne ikke adlyder de ordrer, du giver dem. 

Det viser sig ofte som træthed, eller at du føler dig udkørt, fordi din krop og hjerne hele tiden er på overarbejde – for det kræver meget mere energi at koordinere bevægelserne, når du har cerebral parese. 

En VELA-stol til mennesker med cerebral parese hjælper dig ved at støtte dig i din siddestilling og spare dine kræfter, så du har energi og overskud henover en hel dag.

VELA fortællinger – livet med cerebral parese

Der er stor forskel på, hvordan cerebral parese udvikler sig hos den enkelte. Derfor kan en VELA-stol tilpasses så den imødekommer de udfordringer, netop du eller dit barn har. Se eksemplerne på hvordan en VELA-stol kan understøtte mennesker med cerebral parese.

Augusts fortælling

En af de helt store gevinster for August har været, at han nu selvstændigt kan sætte sig op i og forlade stolen, når han selv er klar og har lyst til det.

Hvis vi var i gang med at spise og der var nogen på besøg og jeg skulle ned og lege med dem, så kunne jeg heller ikke selv komme ned, og hvis de [mor og far, red.] så var i gang med noget, så skulle jeg vente i laaaaang tid.

August er lettet over, at han ikke længere skal vente på sine forældre. Det øger hans muligheder for at gøre ting selv – både i trods, men selvfølgelig også til stor gavn for hans forældre.

Læs hele Augusts historie

Cerebral parese-stol giver øget mobilitet

Der er endnu meget, vi ikke ved om hjernen, men vi ved, at træning altid er en god idé. En stol til cerebral parese giver øget mobilitet på flere niveauer. Stolen har letløbende hjul med god plads til fødderne, så du kan “gå” eller skubbe dig rundt, mens du sidder i stolen. 

Hvis du har behov for at få hjælp til at komme rundt, mens du sidder ned, er det muligt at sætte en skubbebøjle bag på stolen, så det er nemt for andre at køre dig rundt.

Har du cerebral parese i svær grad og ikke selv kan gå eller stå, kan du med fordel træne din gangfunktion med en VELA Meywalk

Læs mere her

Få støtte til en bedre hverdag

Når balancen svigter, kan daglige gøremål være udfordrende. Det kan være en udfordring i hjemmet, men også i forhold til din skole, uddannelse eller arbejde. Derfor kan en stol fra VELA bruges til mange forskellige aktiviteter og opgaver – uanset hvor du er. 

Du får støtte i form af:

Centralbremse

der sikrer stabilitet, når du rejser eller sætter dig.

Armlæn

der giver dig ekstra støtte og afgrænsende tryghed.

Elektrisk højderegulering

du selv indstiller efter dit behov.

Nakkestøtte

hvis du har brug for støtte eller har mange ufrivillige bevægelser.

Antitipbøjle

hvis du har ufrivillige bevægelser og brug for ekstra stabilitet.

Et ergonomisk udgangspunkt for en bedre siddestilling

Hos VELA udvikler vi vores stole med udgangspunkt i det siddende menneske. 

En VELA-stol til cerebral parese giver komfort, tryghed og god ergonomi, så du får den bedst mulige siddestilling. Det betyder, at du ikke bruger unødig energi på at opretholde en god siddestilling. Stolen hjælper dig med det – og belastningen af dine led mindskes. Derudover opnår du støtte, komfort og stabilitet i stolen.

Særlige behov

Hvis du har besvær med at holde din overkrop i god, opret stilling, kan VELA-stolen give ekstra støtte ved at vælge et sæde eller ryglæn med ekstra komfort og støtte. Det kan eksempelvis være et ryglæn med indbygget kropsstøtte.

Har du spasticitet eller mangler kræfter, kan du få greb, der er større og nemmere at betjene. 

Vores VELA-stol til mennesker med cerebral parese laves efter dit behov. 

Hvilken type hjælpemiddel har du brug for?

Brug færre kræfter og få mere energi

VELA skaber produkter, der giver hjælp til selvhjælp. Vi ønsker at skabe bedre livsvilkår for vores brugere, og derfor tager vi udgangspunkt i dig, når vi laver din stol. 

Vi ønsker, at vores brugere kan betjene og indstille VELA-stolen og opleve færre smerter end en hverdag uden en stol. Færre smerter betyder større velvære og øget overskud i hverdagen. 

Har du cerebral parese kan VELA-stolen medvirke til, at du bliver mindre træt. Det betyder, at du kan bruge energien på at træne dig stærkere og bruge dine kræfter på det, du holder af.

Læs mere om en VELA-stol.

VELA-stol til voksne VELA-stol til børn

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.