Cerebral Parese

Cerebral Parese (forkortet CP) er en hjerneskade, der opstår under graviditeten, eller under eller kort tid efter fødslen. Hjerneskaden er ikke fremadskridende, men mange spastikere oplever at de motoriske vanskeligheder, som hjerneskaden fører med sig, forværres med alderen.

Børn med Cerebral Parese har risiko for fejlstillinger, som kan udvikle sig til kontrakturer (indskrænket bevægelighed af led) og føre til, at barnets funktion med tiden bliver indskrænket og at en eventuel gangfunktion mistes. På sigt har mennesker med Cerebral Parese risiko for at blive mindre mobile som følge af nedsat muskelstyrke, dårlig balance både gående og stående, træthed og kroniske smerter. Mennesker med Cerebral Parese kan udover deres fysiske vanskeligheder have problemer med talen, syn og hørelse, og nogle har ADHD.

Fysisk træning og behandling er vigtig i forhold til, at udsætte og mindske de fysiske vanskeligheder der opstår ved Cerebral Parese. Ligesom det er vigtigt, at barnet får de korrekte hjælpemidler i takt med at barnet vokser og funktionsniveauet ændrer sig.

VELA har flere typer af aktive stole og el-kørestole, der særligt målretter sig i forhold til at lette tilværelsen for barnet, forældre og eventuelle hjælpere.

Har barnet lettere funktionsnedsættelser, som fx nedsat balance og gangbesvær, kan en arbejdsstol lette hverdagen:

 • Øget mobilitet: Barnet kan ”gå” stolen frem, og derved komme rundt ved egen hjælp, da der er god plads til fødderne mellem de store letløbende hjul. En skubbebøjle monteret bagpå stolen giver barnets hjælpere gode arbejdsstillinger ved transport af barnet i stolen, og kan bruges af barnet som ”gå”-støtte eller -træning.

 • Større sikkerhed og tryghed: Børn med dårlig, stående balance får ekstra sikkerhed og tryghed, når stolens centralbremse aktiveres, da stolen derved står helt stille når barnet rejser og sætter sig. Armlæn kan også give sikkerhed og tryghed så barnet kan sætter sig roligt i stolen og kan opleve en afgrænsende tryghed ved aktiviteter.
 • Nemmere betjening: Hvis barnet har nedsat kraft eller spasticitet, kan særlige betjeningsvenlige greb og forlængergreb monteres på stolene. Elektrisk indstilling af sædehøjden og betjening af centralbremsen er nem og letter arbejdsmiljøet for barnets hjælpere.
 • Bedre siddestilling: Barnet kan få en komfortabel og ergonomisk siddestilling og belastningen på led kan mindskes. Sæde og ryg kan udskiftes og indstilles i forhold til barnets størrelse og behov. Desuden kan børn, der har svært ved at holde overkroppen i opret stilling, få monteret indstillelige kropsstøtter, og derved opnå en god, stabil siddestilling.
 • Mere komfort og støtte: Barnet opnår god støtte og komfort ved længerevarende brug af stolen, ved at vælge ekstra polstring af sæde, ryglæn og armlæn med blødere skum, eller via forskellige sædepuder, der er tilpasset barnets størrelse og behov.
 • Færre smerter: Nem betjening og indstilling af stolen kan mindske risikoen for smerter– især elektrisk højdeindstilling skåner barnet for unødige stød og bump, og letter ind- og udstigning af stolen. Færre smerter, større sikkerhed og øget komfort giver desuden mindre træthed.

Har barnet svær funktionsnedsættelse, kan en el-kørestol med tilpasningsmuligheder, i forhold til både siddestilling og køreegenskaber, lette hverdagen:

 • Øget mobilitet: Barnet får mulighed for at færdes på egen hånd, både inde og ude og dermed bevæge sig selvstændigt rundt i hjemmet eller i skolen. En VELA el-kørestol kan også fås med avanceret styring og specialtilpassede køreegenskaber, hvis barnet har særlige behov.
 • Større sikkerhed: Børn, med dårlig stående balance, får ekstra sikkerhed og tryghed, med en el-kørestol, som passer til deres specifikke behov. Køreegenskaberne kan programmeres, så barnet får en tryg og behagelige køreoplevelser – dette kan give mulighed for at manøvrere sikkert rundt i hjemmet, i skolen, og i trafikken.
 • Bedre siddestilling: Barnet kan få en komfortabel og ergonomisk aflastende siddestilling, da sæde og ryglæn kan indstilles i forhold til behov. Siddestillingen kan indstilles manuelt eller elektrisk - afhængigt af barnets funktionsnedsættelser og behov.
 • Nemmere betjening: Hvis barnet har nedsat kraft i hænder og fingre kan særlige betjeningsvenlige joystick og kontakter monteres på stolene. Hvis barnet ikke selv kan køre el-kørestolen, kan der monteres ledsagerstyring, så andre kan køre stolen for barnet.
 • Mere komfort og støtte: Barnet kan få ekstra polstring af sæde, ryglæn og armlæn, fx med blødere skum eller forskellige sædepuder. Særlige trykaflastende sædepuder kan fremme komfort og lindre eventuelle smerter. Barnet kan få stabiliseret sin siddestilling, med forskellige rygsystemer som fx kropsstøtter og nakkestøtte. Det er også muligt, at montere specialtilpassede sædesystemer og formstøbninger.
 • Færre smerter: Nem betjening og brug af kørestolens el-funktioner, fx sædekip, kan hjælpe med at opnå skiftende siddestillinger i løbet af en lang dag. Dermed kan trykfordelingen på barnets krop ændres således, at risikoen for smerter og tryksår mindskes.

Kontakt kundeservice eller en salgskonsulent

Vi anbefaler bl.a. følgende stole til børn med Cerebral Parese:

VELA Blues 210Hmi nr. 64218 (center)

VELA Blues 210 passer til brugeren, der har en aktiv livsstil, med fx arbejde, skole eller uddannelse. Stolen er centerdrevet og velegnet til kombineret inde- og udebrug, da stolens affjedring sikrer komfort og gode køreegenskaber i jævnt terræn.

Læs mere

VELA Hip Hop 100Hmi nr. 43554

VELA Hip Hop 100 er en smart stol, især hvis barnet ofte sidder og arbejder ved et bord. Stolen passer til de fleste skoleborde, og det diskrete design gør, at den ikke fylder meget i klasseværelset. Centralbremsen hjælper til sikkerhed og koncentration

Læs mere

VELA Sango med baghjulstrækHmi nr. 113215

Moderne el-kørestol med gode køreegenskaber ude og inde. Byggehøjden starter i 39 cm og der er mulighed for negativt kip. VELA Sango kan konfigureres med ”Katapult” for at give elektrisk udstigningshjælp samt længdekompenserende 163 graders elektrisk ryg.

Læs mere

VELA Sango med centerdrevHmi nr. 113214

Moderne el-kørestol med gode køreegenskaber ude og inde. Byggehøjden starter i 39 cm og der er mulighed for negativt kip. VELA Sango kan konfigureres med ”Katapult” for at give elektrisk udstigningshjælp samt længdekompenserende 163 graders elektrisk ryg.

Læs mere

VELA Sango med forhjulstrækHmi nr. 113213

Moderne el-kørestol med gode køreegenskaber ude og inde. Byggehøjden starter i 39 cm og der er mulighed for negativt kip. VELA Sango kan konfigureres med ”Katapult” for at give elektrisk udstigningshjælp samt længdekompenserende 163 graders elektrisk ryg.

Læs mere

VELA Sango SlimlineHmi nr. 116027

Meget smal manøvredygtig el-kørestol med fantastiske køreegenskaber - inde og ude. Stolen er 53 cm bred og byggehøjden er 41 cm, hvilket gør den til en af de mest kompakte kombistole på markedet. Kommer let rundt på trang plads og gennem smalle passager

Læs mere

VELA Tango 100ElHmi nr. 72508

VELA Tango 100El er en arbejdsstol med elektrisk højdeindstilling og et lavt ryglæn, som giver god lændestøtte og fri bevægelighed i ryg, skuldre og arme

Læs mere

VELA Tango 100ESHmi nr. 54980

VELA Tango 100ES er en barnestol med elektrisk højdeindstilling – perfekt til børn og unge med specielle behov. Elektrisk højdeindstilling hjælper barnet ved ind- og udstigning og muliggør varierende siddehøjder ved forskellige aktiviteter.

Læs mere

VELA Tango 100SHmi nr. 55003

VELA Tango 100S er en sikker stol til børn og unge med specielle behov. Stolen er perfekt til brug i skolen og hjemmet, da centralbremsen giver stabilitet ved aktivitet, samt når barnet skal rejse eller sætte sig.

Læs mere

Dansk design og produktion

Uendelige tilpasningsmuligheder

Gratis rådgivning af fagspecialister