Halvsidig lammelse og genoptræning: En stol gør forskellen

Henover de seneste par år er Charlotte blevet ramt af flere blodpropper, der nu har resulteret i, at hun har halvsidig lammelse i højre side af kroppen. 

Det har betydet, at hun nu bor i en handicapvenlig lejlighed, der egner sig godt til hendes rollator og kørestol, sammen med sine børn.

Charlotte fri skyg 2

En fantastisk stol til rehabilitering efter blodprop 

Fire gange om ugen får Charlotte hjælp til forskellige praktiske opgaver i hjemmet. På grund af den halvsidige lammelse er hun nemlig gangbesværet og kan kun gå over korte afstande ved hjælp af sin rollator

Halvsidig lammelse kræver genoptræning. Og med en stol fra VELA har Charlotte meget nemmere ved at være aktiv, da hun siddende kan bevæge sig rundt i lejligheden og træne sine færdigheder henover hele dagen. 

Rehabilitering efter en blodprop kræver, at du kun træner og bruger din krop i det omfang, kroppen tillader det. 

For at undgå at overanstrenge sig fik Charlotte en VELA-stol med et lavt ryglæn. Stolen var god for Charlotte, men hun havde brug for mere fleksibel støtte i ryg og lænd, så derfor fik hun et andet ryglæn.

charlotte opvaskemaskine

Derfor er et ALB-ryglæn godt for Charlotte

ALB-ryglænet fra VELA er et unikt ryglæn, hvor rygstøtte og lændestøtte er delt op i to. Charlotte får støtte og aflastning til både lænd og bækken, når hun aktiverer lændestøtten. Derudover giver den øverste del af ryglænet hele tiden optimal støtte til Charlottes ryg.

Jeg sidder rigtig godt i stolen. Ryglænet støtter godt – både i køkkenet og når jeg sidder ved spisebordet og spiser eller bruger min iPad. Den støtter også godt, når jeg vil hvile ryggen og læner mig lidt tilbage.

ALB-ryglænet støtter Charlotte de steder, hun har behov for det, og så kan hun indstille støtten til forskellige situationer i løbet af dagen. 

Træthed efter blodprop – Charlotte skal spare på sin energi

Der er ikke noget at sige til, at Charlotte nemt bliver træt i løbet af en dag. Træthed efter en blodprop er nemlig helt normalt. Trætheden kommer ofte af, at mennesker, som er i Charlottes situation, pludselig er nødt til at bruge meget energi på at foretage basale ting. 

Derfor trættes kroppen ekstra hurtigt. 

Med en stol fra VELA får Charlotte nu støtte til at klare basale opgaver i hjemmet. Hun kan med hjælp fra stolen spare på sine kræfter henover dagen, fordi stolen aflaster hende. 

Se, hvordan en VELA-stol kan hjælpe rundt i hjemmet.

Se alle

En god stol er guld værd

Stole fra VELA er lavet til at hjælpe mennesker med funktionsnedsættelse. Det betyder, at VELA-stolene kan laves forskelligt, fordi mennesker er forskellige. 

Derfor har Charlotte fået en stol, hvor alle indstillingsgreb er placeret i venstre side af stolen, så hun helt selv kan betjene dem på trods af sin halvsidige lammelse i højre side af kroppen. 

Hun bruger sin stol ved måltider, køkkenaktiviteter og en masse andre situationer ved spisebordet. Her er det en fordel, at hun kan sidde i en opret stilling. Det hjælper VELA-stolen hende med – og så kan hun nemt variere sin måde at sidde på, når hun har brug for det.

charlotte fortaelling 1

Charlotte kan gå stolen frem

Halvsidig lammelse kræver ofte genoptræning og rehabilitering. Derfor er det en fordel, at Charlotte kan bruge sin krop, til trods for at hun nu sidder ned det meste af dagen. 

En VELA-stol har fire letløbende hjul, der er placeret i hvert sit hjørne af stolen, så der er god plads til fødderne. Det betyder, at Charlotte kan “gå” stolen rundt i lejligheden, mens hun sidder ned, og på den måde holde sin krop aktiveret.

Det er nemt at gå stolen rundt mellem køkkenet og spisebordet, og min VELA-stol fylder ikke lige så meget som kørestolen

Derudover giver stolen hende også stabilitet og tryghed, når hun skal rejse og sætte sig.  Charlotte fik en stol, der for alvor har ændret hendes hverdag.

Hvor skal du bruge stolen?

VELA fortællinger

Case kenneth 1 1

Kenneths fortælling

Før kunne jeg ikke deltage i madlavning og stå op, især ved komfuret. Jeg skulle have noget at holde fast i, for man ved aldrig, hvornår man falder. Jeg lave mad og røre i gryder nu, for har jeg begge hænder fri.
Læs hele historien
Patrick ny 11

Patricks fortælling

Jeg kan ikke stå op og tale med nogen i mere end et par minutter. Hvis man ikke selv har oplevet udfordringer med balancen, så er det meget svært at begribe omfanget af disse problemer.
Læs hele historien
Faldforebyggelse hos ældre - Kaj Henning er glad for sin VELA-stol

Kaj Hennings fortælling

Siden jeg har fået en VELA-stol, er jeg blevet mere aktiv i hverdagen og mindre bange for at falde. Jeg kan hjælpe mere til i hjemmet, og stolen skaber en stor tryghed både for min kone og jeg. VELA-stolen har givet mig mere frihed i mit eget hjem og øget min tillid til at udføre daglige opgaver.
Læs hele historien

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.