Et liv med sclerose: Patricks fortælling

Patrick er diagnosticeret med Multipel Sclerose. For ham betyder det blandt andet, at han ikke kan gå uden støtte, og at han hver dag har stor risiko for at falde på grund af dårlig balance. 

Case patrick frit skyg 1 1

Dårlig balance giver udfordringer

Patrick købte en almindelig taburet med hjul for at prøve, om det kunne hjælpe ham i hverdagen. Men det gjorde ikke tilværelsen lettere for ham, da hans fødder ofte stødte mod taburettens stel. 

Først da Patrick blev præsenteret for en VELA-stol kunne han leve et liv med sclerose med langt færre udfordringer.

Jeg kan ikke stå op og tale med nogen i mere end et par minutter. Hvis du ikke selv har oplevet udfordringer med balancen, er det meget svært at begribe, hvor meget det fylder i hverdagen.

Sådan fortæller Patrick om sit liv med sclerose og de problemer, der følger med diagnosen for ham. 

Pludselig har han ikke mere energi. Han kan stå nede i sit vaskerum for at lægge tøj sammen og stryge, og ud af det blå falder hans energiniveau. Det betyder, at han er nødt til at læne sig ind mod bordet eller hurtigt gribe fat i noget for ikke at falde.

case patrick 1 1 1

Sclerose og køkken var ikke en god kombination

Patrick elsker at lave mad til sin familie, men sclerose har også her givet ham udfordringer. Det er nødvendigt at kunne nå ting i skabene i alle mulige højder, når han selv vil lave mad. Det viste sig at være en udfordring for ham, fordi hans dårlige balance resulterede i hyppige fald.

Den taburet, jeg havde købt, havde været fantastisk, hvis jeg var indehaver af gode mavemuskler og to velfungerende ben

Men med dårlig balance og svigtende ben, var han nødt til at stoppe sine aktiviteter i køkkenet – indtil den dag, hvor han blev introduceret til en VELA-stol, der kunne kombinere sclerose med sikkert køkkenarbejde. 

Hjælpemidler til sclerose gjorde en forskel

Da Patrick fik en stol fra VELA, blev hans dagligdag markant anderledes. Han kunne nu bruge sin energi helt anderledes og slippe for at bekymre sig om dårlig balance. Patrick nævner nogle helt centrale funktioner ved VELA-stolen, som var skelsættende for ham.  

patrick-thumb-billede-v2

Et liv med sclerose og centralbremse

Noget af det vigtigste i Patricks hverdag er, at stolen har en solid centralbremse. Fordi hans balance pludseligt kan svigte, er det et stort plus for ham at vide, at stolen ikke ruller væk under ham. 

Derudover fremhæver han stolens store gummihjul som en lige så stor fordel. Hjemme hos Patrick har de nemlig klinker i køkkenet, hvor hjulene på den gamle taburet satte sig fast i fugerne – det gør VELA-stolens hjul ikke.

Højdeindstilling er altafgørende

Stolens højdeindstilling og den sikre bremse gør, at han kan nå skabe i forskellige højder i køkkenet igen. VELA-stolen har kort og godt ændret Patricks evner og energiniveau i køkkenet fra nul til højeste niveau igen.

Højdeindstilling gør det muligt for mig at hæve stolen, så jeg kan føre en samtale i øjenhøjde med andre. Samtidig kan jeg sænke stolen lavt nok til, at jeg kan sidde ned ved spisebordet sammen med min familie – højdeindstillingen er uundværlig!

Hjælp fra armlæn

En VELA-stol har armlæn, der giver Patrick støtte og sikrer ham mod at falde ned fra stolen. Derudover nævner han andre funktioner, der er rare at have. Eksempelvis den justerbare rygstøtte og muligheden for at ændre på sædets vinkel. 

Hjælpemidler til sclerose kan gøre en stor forskel, og det er Patrick et strålende eksempel på.

Patricks dagligdag er blevet lettere med en stol fra VELA

Patrick kan igen lave mad i køkkenet uden at bekymre sig om et energiniveau, der pludseligt kan dale drastisk. Han er især begejstret for, at han nu kan være i øjenhøjde med den, han taler med. 

Han kan nu genoptage sin passion for madlavning og sænke stolen, så den passer med en almindelig spisebordsstol. Nu kan han rent faktisk både kokkerere og spise måltidet sammen med familien bagefter, samtidig med at han kan have energi til resten af dagen.

Hvor skal du bruge stolen?

VELA fortællinger – livet med sclerose

Case Alison 1 1 2

Alisons fortælling

Jeg har mere energi på arbejdet og kan deltage mere i det huslige arbejde derhjemme, takket være den støtte og den hjælp jeg får fra min nye stol. Jeg får også meget sjældent benkramper nu, hvilket er utroligt.
Læs hele historien
Case kenneth 2 1 1

Kenneths fortælling

Før kunne jeg ikke deltage i madlavning og stå op, især ved komfuret. Jeg skulle have noget at holde fast i, for man ved aldrig, hvornår man falder. Jeg laver mad og røre i gryder nu, for har jeg begge hænder fri.
Læs hele historien

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.