Kan el-kørestole øge livskvalitet for demensramte?

Det spørgsmål skal undersøges på Aalborg Kommunes plejehjem, som deltager i et forsøg med eldrevne kørestole til beboere med demens og gangbesvær

demens elkoerestole

Mange mennesker med demens mister gradvist evnen til at gå, og derfor kan det være vanskeligt at komme på tur ud i den friske luft. Det kræver nemlig en hjælper eller pårørende, som kan skubbe en kørestol. Og da mange pårørende ikke har fysikken til at skubbe en kørestol, kan det være svært at gå tur sammen.

Men det bliver der nu råd for på Aalborg Kommunes plejehjem. De får nemlig et antal eldrevne kørestole doneret. Stolene er monteret med en særlig styring, som kan betjenes af pårørende eller plejere, fordi mennesker med demens ikke kan betjene kørestolen selv.

Udeliv som medicin

Plejehjemsleder Bente Helbo Jensen på Skipper Klement Demenscenter glæder sig til at teste de nye eldrevne kørestole:

Som det er i dag, kan du ikke gå tur med en beboer med gangbesvær, hvis du ikke selv kan skubbe en kørestol. Og det er der mange af vores pårørende, som ikke er i stand til. Det er et tab af livskvalitet for både den pårørende og for beboeren med demens – særligt for eksempelvis ægtepar, som førhen har været vant til at gå ture sammen. Men nu får de mulighed for at gøre det igen, når vi får de eldrevne kørestole, fortæller Bente Helbo Jensen fra demenscentret Skipper Klement i Aalborg Kommune.

Hun understreger, at det er vigtigt for det enkelte menneske med demens at komme afsted på ture udendørs, at mærke vind og vejr, opleve sollys og se forskellige planter. Forskning på demensområdet viser nemlig, at sanseoplevelser som eksempelvis udeliv både kan mindske urolig og aggressiv adfærd, depression og nedsætte forbruget af medicin.
Jeg tror og håber på, at de nye eldrevne kørestole kan give både pårørende og beboere mere kvalitetstid sammen. At de kan give dem en frihed til at komme ud og få nogle gode oplevelser men hinanden. Kan give dem mere livskvalitet, slutter Bente Helbo Jensen.

Kørestole gave fra VELA A/S

Det er Aalborg-virksomheden VELA A/S, som donerer 40 eldrevne kørestole til Aalborg Kommunes demensplejehjem, fordi virksomheden selv ønsker at undersøge de gavnlige effekter af øget mobilitet for mennesker med en demenssygdom.

Vi har en formodning om, at vores eldrevne kørestole kan hjælpe mennesker med demens og gangbesvær til at komme mere ud. At de kan give dem flere sanseoplevelser og højere livskvalitet. Det vil vi gerne undersøge nærmere, og det kræver, at vi får et større antal stole ud på plejehjemmene. Derfor har vi spurgt Aalborg Kommune, om de vil være med i vores forsøg, hvis vi donerer kørestolene. Og det har de heldigvis sagt ja til, forklarer administrerende direktør Per Buus fra VELA A/S om baggrunden for, at VELA har sponsoreret 40 eldrevne kørestole til kommunens plejehjemsbeboere med demens og gangbesvær. Kvit og frit.

I første omgang leveres fem eldrevne kørestole ud til hvert af Aalborg Kommunes tre specialplejehjem for mennesker med en demenssygdom. Det sker i den første uge af november. Herefter kan plejehjemmene efter behov rekvirere flere kørestole til mennesker med gangbesvær som følge af demens. Aalborg Kommunes øvrige plejehjem får også mulighed for at rekvirere kørestole til beboere med en demensdiagnose og gangbesvær.

Se alle vores El-kørestole her

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.