Lev med parkinson med en stol fra VELA

Et liv med parkinson kan være forbundet med udfordringer, der kommer til udtryk på mange forskellige måder, der afhænger af, hvordan sygdommen påvirker og udvikler sig hos den enkelte person. De fleste oplever tiltagende udfordringer, og disse udfordringer kan med tiden få store konsekvenser for dagligdagen. 

aeldre stole 1 1

Rehabilitering med parkinson – det kan godt lade sig gøre

Et liv med parkinson behøver heldigvis ikke kun at være fyldt med udfordringer og kraftanstrengelser – det er Caroline et godt eksempel på. For selvom man har rundet de 80 år, kan man stadig godt udfordre sig selv og kræve lidt af kroppen.

Caroline er pensioneret sygeplejerske og har i næsten et årti levet med daglige udfordringer på grund af sin parkinson. Caroline har altid været vant til at gøre tingene selv, men nu betyder sygdommen, at hun har svært ved at lave sin egen mad grundet smerter i ryggen. 

Madlavning er ellers en aktivitet, hun finder stor glæde ved, men den stigende grad af smerte og besvær ved at gøre tingene selv har fjernet glæden. Med en diagnose som parkinson kan en rollator ofte være et godt hjælpemiddel, men i Carolines tilfælde var det uden tvivl en arbejdsstol fra VELA, der gjorde udslaget.

 

Fysisk træning og en VELA-stol som hjælpemiddel

Samtaler med en ergoterapeut fra kommunen resulterede i en faglig vurdering af, hvad Caroline kunne, og hvad hun ikke magtede mere. Ud fra samtalerne blev der lavet et træningsforløb, og så blev Caroline udstyret med en arbejdsstol fra VELA. Den gjorde en verden til forskel.  

Denne stol har bremse, elektrisk højdeindstilling og armlæn. Det betyder, at jeg kan indstille stolens højde, så den passer til, hvad jeg laver, mens jeg sidder i den.

En arbejdsstol kan hjælpe med at spare på energien

En af de største udfordringer for Caroline er, at hun ikke kan stå oprejst i længere tid ad gangen. Det medvirker, at hun har haft svært ved at lave mad, da hun kun kan stå i få minutter, før hun må sætte eller lægge sig ned og tage et hvil.

Med en arbejdsstol fra VELA kan Caroline nu spare på kræfterne et sted og bruge sine kræfter, hvor det giver hende mest værdi. Nu sidder hun ned, hvor hun før ville stå, og kan koncentrere sig om at lave mad i stedet for at holde balancen.

Jeg kan hæve stolen, så jeg kan få benene ind under køkkenvasken og komme helt hen og sidde med ret ryg og også hvile armene ind i mellem.

Lev med parkinson: Sådan hjælper stolens funktioner

Stolen har letløbende hjul, og det betyder, at den kan gås rundt. Det kan gøre en stor forskel, hvis der er problemer med at komme rundt eller med balancen. 

I Carolines tilfælde er stolens bremse udslagsgivende, når det kommer til madlavning. Når stolen er bremset, giver den hende stabilitet, og hun kan slappe af i benene, som ellers blev så trætte.

Nu kan jeg nå gryder og tallerkener i både over- og underskabe, og bremsen gør, at jeg kan sidde sikkert, når jeg rører i gryden eller snitter grøntsager.

Nu kan jeg selv lave mad igen

En af de ting, der har gjort en stor forskel for Caroline, er, at hun ikke længere skal bruge unødige kræfter på “bare” at stå. På trods af sin diagnose vil hun nemlig stadig meget gerne være aktiv i køkkenet, være aktiv politisk og skrive læserbreve. Alt det kan hun nu gøre igen, fordi VELA-stolen hjælper hende med de daglige gøremål, så hun har energi til mere.

Allerede efter få gange med køkkentræning i min VELA-stol kunne jeg igen skrælle kartofler, snitte løg og stege hakkebøffer uden at holde pause.

Caroline er ikke hendes rigtige navn, da hun ønskede at være anonym. VELA er dog bekendt med hendes rigtige navn.

VELA fortællinger

Case Alison 1 1 2

Alissons fortælling

Jeg har mere energi på arbejdet og kan deltage mere i det huslige arbejde derhjemme, takket være den støtte og den hjælp jeg får fra min nye stol. Jeg får også meget sjældent benkramper nu, hvilket er utroligt.
Læs hele historien
Faldforebyggelse hos ældre - Kaj Henning er glad for sin VELA-stol

Kaj Hennings fortælling

Siden jeg har fået en VELA-stol, er jeg blevet mere aktiv i hverdagen og mindre bange for at falde. Jeg kan hjælpe mere til i hjemmet, og stolen skaber en stor tryghed både for min kone og jeg. VELA-stolen har givet mig mere frihed i mit eget hjem og øget min tillid til at udføre daglige opgaver.
Læs hele historien
charlotte fortaelling 1

Charlottes fortælling

Jeg sidder rigtig godt i stolen. Ryglænet støtter godt – både i køkkenet og når jeg sidder ved spisebordet og spiser eller bruger min iPad. Den støtter også godt, når jeg vil hvile ryggen og læner mig lidt tilbage.
Læs hele historien
case aileen blinde 2 1 1

Aileens fortælling

Den her stol er fantastisk. Jeg føler mig så sikker i den, og det er en fornøjelse med lethed at kunne bevæge sig fra rum til rum. Det har også den fordel, at jeg får trænet mine ben, mens jeg går stolen frem.
Læs hele historien
case lilly 1 1 2

Lillys fortælling

Nu laver jeg gerne mad til flere dage ad gangen, og det betyder en verden til forskel, at jeg selv kan skrælle kartoflerne. God kost betyder meget for et godt liv med gigt – og det giver jo appetit at bestille noget.
Læs hele historien
Case kenneth 1 1

Kenneths fortælling

Før kunne jeg ikke deltage i madlavning og stå op, især ved komfuret. Jeg skulle have noget at holde fast i, for man ved aldrig, hvornår man falder. Jeg lave mad og røre i gryder nu, for har jeg begge hænder fri.
Læs hele historien
Patrick ny 11

Patricks fortælling

Jeg kan ikke stå op og tale med nogen i mere end et par minutter. Hvis man ikke selv har oplevet udfordringer med balancen, så er det meget svært at begribe omfanget af disse problemer.
Læs hele historien

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.