Manuel kørestol eller en VELA-stol?

Mennesker med funktionsnedsættelser kan have stor gavn af at have hjælpemidler, der kan gøre hverdagen lettere. Et hjælpemiddel kan komme i mange former og med vidt forskellig anvendelse – og der findes ikke et klart facit på, hvilket hjælpemiddel der er bedst for dig. 

Hvis du tænker, at du måske har behov for en manuel kørestol, burde du overveje, om en VELA-stol kunne være noget for dig.

stol med sædeløft hero ved sengen paaklaedning

Aktivt liv med en VELA-stol

Herunder kommer vi ind på, hvad en VELA-stol – også kaldet en arbejdsstol – kan bidrage med i en hverdag, der er præget af fysiske udfordringer, såsom manglende kræfter eller balanceproblemer.

Forskellige hjælpemidler kan sagtens supplere hinanden i løbet af dagen, men ønsker du et aktivt liv på trods af en funktionsnedsættelse eller handicap, skal dit hjælpemiddel også kunne understøtte dine aktiviteter. 

Det skal støtte dig i dine behov og give sikkerhed og stabilitet, uanset om du laver mad, stryger, gør rent eller får venner på besøg til eftermiddagskaffe. 

Se hvad VELA-stolen kan hjælpe dig med i dit hjem

Se alle

Sikkerhed frem for alt

Når du bevæger dig rundt i en manuel kørestol, er det lettest at bruge hænderne til at skubbe dig frem med, da kørestolen ofte har store hjul. Det betyder, at du aldrig har frie hænder, når du bevæger dig rundt.

En VELA-stol kan “gås” eller skubbes rundt med benene, mens du sidder ned. Og hjulene er mindre, men letrullende, så du kommer let omkring. Det er en stor fordel, fordi du har begge hænder fri, så du kan flytte et glas vand fra køkkenvasken og over til spisebordet, hjælpe til med borddækningen eller noget helt tredje. 

Når du “går” din arbejdsstol rundt til forskellige aktiviteter, kan du let låse hjulene via en bremsestang, så stolen står sikkert. Det kan du ikke på samme måde med en manuel kørestol, da de ofte skal låses i begge sider, før de er sikre.

Indstil højden efter dine behov

En manuel kørestol er typisk et mere “passivt” hjælpemiddel end en arbejdsstol. En arbejdsstol understøtter dine aktiviteter i dagligdagen. Eksempelvis kan du indstille sædehøjden på en VELA-stol ved hjælp at den smarte hæve/sænke-funktion. 

Det betyder, at du ved et tryk på en knap kan komme lavt ned og tømme en opvaskemaskine og højt op, så du kan stille på plads i overskabene – alt imens du sidder sikkert og stabilt i din stol. Typisk har en manuel kørestol en fast højde, der ikke kan hæves eller sænkes.

Med en arbejdsstol fra VELA kan du desuden opnå en optimal siddehøjde. Det kan både være en fordel i forhold til din benlængde, men det kan også være en fordel at ændre højden i forhold til det bord, du sidder ved, og i forhold til det, du laver. 

Derudover kan den elektriske hæve/sænke-funktion være en stor hjælp til at komme op at stå, eller hvis du skal flytte dig mellem eksempelvis stol og seng.

Hvad er en god siddestilling?

En manuel kørestole har ofte et fladt eller let bagudvinklet sæde, der sørger for, at du bliver siddende, let tilbagelænet, i kørestolen. Det er behageligt, når du slapper af eller bliver skubbet rundt af andre. 

Når du skal spise eller lave aktiviteter, er det til gengæld en fordel at sidde med et let fremadvinklet sæde. For det medvirker til, at du sidder opret og klar til at lave noget.

VELA-stolen kan give dig begge måder at sidde på, da sædet kan vinkles både frem og tilbage. Det betyder, at du selv bestemmer, hvornår du vil sidde på den ene måde, og hvornår du vil sidde på den anden måde

Arbejdsstolens “aktive” siddestilling er også en fordel ved spisetid, fordi den oprette siddestilling mindsker risikoen for at få maden i den gale hals, også kaldet fejlsynkning. Derudover er det behageligt at sidde i en aktiv position, når du eksempelvis sidder ved et bord og laver en aktivitet. 

Om du bør vælge en manuel kørestol eller en arbejdsstol afhænger selvfølgelig af, hvad dine behov og daglige udfordringer er.

Er du voksen eller senior? Se vores stoleudvalg

Opnå en god arbejdsstilling med en arbejdsstol

En VELA-arbejdsstol er lavet til at hjælpe og støtte mennesker med funktionsnedsættelser i deres daglige aktiviteter – på en sikker, tryg og komfortabel måde. 

Arbejdsstolen kan fås med forskellige ryglæn og sædepuder, der passer til dig. De kan indstilles i både vinkel og højde, så du får en komfortabel siddestilling, der passer til dine behov, og som du kan ændre, i forhold til hvad du laver.  

En VELA-arbejdsstol er nem at indstille og nem at manøvrere rundt, og derfor kan den hjælpe dig med at bibeholde eller genvinde en selvstændig hverdag.

Se hvad vores brugere siger

Mere end 500.000 glade brugere af VELA-stolen

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.