Historie

VERMUND LARSEN A/S (VELA) er en dansk familieejet virksomhed grundlagt i 1935 af fabrikant Vermund Larsen, hvis ånd og idérigdom lever i bedste velgående på trods af hans bortgang i 1970.

Vermund Larsen var uddannet indendørsarkitekt og en ægte iværksætter. Han blev en af pionererne bag ergonomisk korrekte kontorstole, og han var passioneret omkring design, form og funktion. Hans lidenskab for at skabe smukke produkter, hvor hovedtemaet altid var, at man skulle sidde godt.

I dag er virksomheden ejet af Stig og Gorm, der er Vermund Larsens tvillingesønner, der fortsat holder et stærkt fokus på at skabe smukke og ergonomisk korrekte udformede stole. Virksomheden er delt op i tre forretningsområder, der alle har design, funktion og topkvalitet som fælles mål.

VELA Rehab: Specialstole, el-kørestole og arbejdsstole til mennesker med funktionsnedsættelser

VELA Medical: Ergonomiske stole og specialstole til hospitaler og klinikker

VERMUND: Designstole

Vermund Larsen
kollage

 

1944

Snild laasemekanisme til Vinduer

Staalmøbelfabrikant Vermund Larsen, Willemoesgade 3, Aalborg, har opfundet en Vindueshaspe med Laas og har i disse Dage fået Opfindelsen patenteret. Det er en Opfindelse, som ved sin Enkelhed og Effektivitet adskiller sig væsentligt fra tidligere Opfindelser med samme Formaal.

Se avisartiklen

1955

Første Stol af Glasfiber og Plastic i Europa fremstillet i Nørresundby

Blandt Nyhederne på Charlottenborgs Foraarsudstilling er den helstøbte Stol af Glasfiber. Fabrikant Vermund Larsen, Nørresundby, der er Pioner paa Staalmøblernes Omraade herhjemme, har i Samarbejde med Glafitex Fabrikken i København fremstillet Stolen paa sin Fabrik.

Se avisartiklen

 

avisklip

height adjustment2

1960

Nørresundby-virksomhed maa sige nej tak til at eksportere

For to aar siden rundede omsætningen en million – den første, der altid er saa svær at naa til. I aar passerer vi to millioner – og om et aar flytter vi ud i en splinterny fabrik paa Göteborgvej i Aalborg.

Se avisartiklen

1961

Første stol med højdeindstilling efter gasfjedersystemet

Vermund Larsen udviklede i 1961 Skandinaviens første kontorstol med automatisk højdeindstilling efter gasfjedersystemet.

Dette system brød med alle gammeldags kontorstole og hele stolens udformning med den anatomiske rigtige ryg og sæde er ikke ændret væsentligt siden.

Denne stol, VELA stolen, har for nogle år siden dannet grundlag for de seneste tyske industrinormer for kontorstole, og i øvrigt den mest solgte gasfjederstol i Skandinavien.

Se produktbillede

1961

Kendt nørresundbyfirma flytter nu til Ålborg

Fabrikant Vermund Larsens fabrik for stålmøbler flytter ved årsskiftet til Ålborgs nye industrikvarter.

Se avisartiklen

1969

Stålmøbler fra Aalborg går til mange lande verden over

Vermund Larsen, der torsdag fylder 60, om sin virksomhed. Det er ikke alle japanere, der sidder på gulvet. Nogle af dem bruger stole fra Aalborg.

Se avisartiklen

1975

VELA – 40 års jubilæum

Vermund Larsens fabrik for kontor- og specialmøbler (VELA), Ålborg, fejrede den 1. november 40 års jubilæum. Fabrikken har gennem tiden præget udviklingen af arbejdsstole og siddestillinger i landet markant og originalt.

Se avisartiklen

1981

Stole og Stolthed

Specialstole fra Aalborg afsættes over hele verden. Da israelske kommandotropper for nogle år siden ”bortførte” seks torpedobåde fra den fransker havn Cherbourg, tog de en stol fra Aalborg med sig.

Se avisartiklen