Rehabilitering efter benamputation: Sådan klarer Solveig sig

Solveig har fået sit højre ben amputeret over knæet. På trods af sit handicap har hun hele tiden været indstillet på, at hun vil klare sig selv. Derfor har hun gennemgået et træningsforløb, der har været meget givende for hende, for hun har trænet hårdt for at få en normal tilværelse igen. 

Stol med hjul og bremse solvej hero amputation

Det rette hjælpemiddel kan gøre forskellen ved genoptræning efter benamputation

Med den rette indstilling og målrettet træning er det muligt at få en vellykket rehabilitering efter benamputation. Der vil dog ofte være problemstillinger og ændringer i hverdagen, der ikke kan løses ved træning alene. 

Derfor har Solveig fået sig en arbejdsstol fra VELA, og den har givet hende meget af sin selvstændighed tilbage. Nu kan hun faktisk klare det meste selv.

På grund af benamputationen kan Solveig kun stabilisere sin krop med hjælp fra sit venstre ben. Det kan være hårdt for både kroppen og benet, hvis kropsvægten udelukkende skal bæres på et ben i længere tid ad gangen. 

En stol fra VELA hjælper Solveig, så hun ikke bliver unødigt træt. Ved hjælp af stolens letløbende hjul kan hun “gå” rundt i stolen, mens hun sidder – og hun kan komme, hvorhen hun ønsker. Det er dog særligt vigtigt for hende at kunne bevæge sig frit rundt i sit køkken, for der vil hun især gerne klare sig selv.

Stol med hjul og bremse case solvej 2

Uafhængighed er vigtigt

Jeg har jo styrke i armene – så jeg kan klare mig

Hendes genoptræning efter benamputation har gjort hende stærk, og stolen har hjulpet hende det sidste stykke. 

Hun vil gerne være uafhængig, og derfor er hendes hjem indrettet til præcis hendes behov. Der er brede døre, ingen fodtrin, og så er der plads til benene under både køkkenbord og komfur. 

Stol me hjul og bremse case solvej 1

VELA-stolen har gjort Solveig mere mobil

Solveig bliver ikke længere træt, når hun eksempelvis bevæger sig fra stuen og ud i køkkenet. Hun går bare stolen frem med det venstre ben, mens hun sidder i den.

Når jeg for eksempel skal ind i stuen, sænker jeg sædet, så jeg kan gå stolen frem – stolen kører rigtig godt. Jeg har de ting, jeg skal bruge, i skødet, og så kører jeg ind i stuen

Når hun ikke bruger stolen til at gå rundt i hjemmet, sidder hun alligevel i den, fordi den giver hende den rette støtte til de fleste aktiviteter, hun laver. Hun løser eksempelvis kryds og tværs eller ser fjernsyn, mens hun sidder i den. 

Det er særligt vigtigt for hende, at hun nemt og effektivt kan indstille stolen til den aktivitet, hun gerne vil lave.

arbejdsstol køkken case solvej ovn

Især én funktion er guld værd

En stol fra VELA hjælper hende til at spare på energien i løbet af dagen, men der er også en anden funktion, der er særligt vigtig i Solveigs hverdag. Stolen har nemlig en hæve/sænke-funktion, der hjælper hende med mange opgaver i hjemmet.

Tidligere brændte jeg mig ustandseligt på ovnen, når jeg skulle tage noget ud af den. Det gør jeg ikke mere. Nu hæver jeg stolen op til ovnen, og så brænder jeg mig ikke på kanten af ovnlågen.

Slut med våde ærmer

Derudover bruger hun hæve/sænke-funktionen, når hun vasker op. Før hun fik sin VELA-stol, løb der altid vand ned af hendes ærmer, fordi hun blev nødt til at sidde lavere end håndvasken for at vaske op. 

Med hæve/sænke-funktionen hæver hun blot stolen, så hun kommer så højt op, at hun kan se ned i vasken. Derfor skal hun ikke løfte hendes hænder og arme op for at nå. Det er mindre anstrengende – og så er det også slut med våde ærmer.

Når jeg vaskede op, løb vandet ned i ærmerne – men nu kommer jeg op til vasken, og så får jeg ikke våde ærmer mere.

Nu kan Solveig nemt lave mad og vaske op igen, og det er takket være hende arbejdsstol fra VELA.

Hvor skal du bruge stolen?

VELA fortællinger

case aileen blinde 2 1 1

Aileens fortælling

Den her stol er fantastisk. Jeg føler mig så sikker i den, og det er en fornøjelse med lethed at kunne bevæge sig fra rum til rum. Det har også den fordel, at jeg får trænet mine ben, mens jeg går stolen frem.
Læs hele historien
Case Alison 1 1 2

Alissons fortælling

Jeg har mere energi på arbejdet og kan deltage mere i det huslige arbejde derhjemme, takket være den støtte og den hjælp jeg får fra min nye stol. Jeg får også meget sjældent benkramper nu, hvilket er utroligt.
Læs hele historien
Case kenneth 1 1

Kenneths fortælling

Før kunne jeg ikke deltage i madlavning og stå op, især ved komfuret. Jeg skulle have noget at holde fast i, for man ved aldrig, hvornår man falder. Jeg lave mad og røre i gryder nu, for har jeg begge hænder fri.
Læs hele historien
case lilly 1 1 2

Lillys fortælling

Nu laver jeg gerne mad til flere dage ad gangen, og det betyder en verden til forskel, at jeg selv kan skrælle kartoflerne. God kost betyder meget for et godt liv med gigt – og det giver jo appetit at bestille noget.
Læs hele historien
charlotte fortaelling 1

Charlottes fortælling

Jeg sidder rigtig godt i stolen. Ryglænet støtter godt – både i køkkenet og når jeg sidder ved spisebordet og spiser eller bruger min iPad. Den støtter også godt, når jeg vil hvile ryggen og læner mig lidt tilbage.
Læs hele historien
Patrick ny 11

Patricks fortælling

Jeg kan ikke stå op og tale med nogen i mere end et par minutter. Hvis man ikke selv har oplevet udfordringer med balancen, så er det meget svært at begribe omfanget af disse problemer.
Læs hele historien
Faldforebyggelse hos ældre - Kaj Henning er glad for sin VELA-stol

Kaj Hennings fortælling

Siden jeg har fået en VELA-stol, er jeg blevet mere aktiv i hverdagen og mindre bange for at falde. Jeg kan hjælpe mere til i hjemmet, og stolen skaber en stor tryghed både for min kone og jeg. VELA-stolen har givet mig mere frihed i mit eget hjem og øget min tillid til at udføre daglige opgaver.
Læs hele historien

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Kontakt

Få hjælp til at finde den rigtige stol

Kontakt os for personlig rådgivning

Kontakt

Vil du gerne ringes op?

Bliv kontaktet og få personlig vejledning

Bevilling

Ansøgning om bevilling

Som privatperson kan du ansøge kommunen om at låne et hjælpemiddel

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.