#2 Tilpas stolen individuelt så borger støttes optimalt
For at komme godt i gang med de daglige aktiviteter er det en forudsætning, at borger sidder stabilt og har en god siddestilling.
Derfor er det vigtigt at tilpasse stolen individuelt til borger, så der kan tages højde for to faktorer:
- Borgers højde og drøjde i forhold til sæde- og rygstøtte samt højderegulering
- Særlige behov forbundet med borgers funktionsevne eller boligens udformning
Du kan tilpasse stolen til borger med forskellige sæde- og rygtyper, som støtter borger på forskellige måder. Med den individuelle tilpasning sikrer du, at borger får en stol, som støtter og aflaster, så borger kan opnå en god og varieret siddestilling over hele dagen. Ligeså findes der forskellige højdeintervaller, og når du skal vælge den bedst egnede, bør du vurdere det ud fra to perspektiver: Borger skal kunne sidde lavt nok til at sætte begge fødder fladt på gulvet og samtidig skal borger have en tilstrækkelig rækkevidde i højden til at nå fx overskabe i køkkenet. Når stolen er indstillet til at give borger den mest optimale siddestilling, fungerer den som en stabil base, så borger kan anvende den til flest mulige daglige aktiviteter – og samtidig bruge mindst mulig energi på aktiviteterne.
Det er også i den individuelle tilpasning, at du har mulighed for at imødekomme borgers og boligens særlige behov. Hvis borger oplever udtrætning eller har funktionsnedsættelser som fx lammelser, kan det være nødvendigt, at stolen giver borger ekstra støtte på udvalgte steder.
Desuden er det vigtigt, at boligen imødekommer borgers nye hjælpemiddel: En VELA-stol passer gennem langt de fleste dørbredder, men hvis boligen har meget smalle døre, kan dette være en udfordring. Er der høje dørtrin, som gør det svært for borger at komme rundt i hjemmet, skal disse enten fjernes eller erstattes med en anden løsning.
Ved at lave en individuel tilpasning af stolen, så den støtter borger bedst muligt, giver du de bedste forudsætninger for, at stolen anvendes optimalt, og ikke står ubrugt hen.