Selvstændig i eget hjem trods svær overvægt: Karens historie

 • 24. juni 2024
 • Læsetid: 9 min.
Afspil video

Indholdsfortegnelse

Karens historie som svært overvægtig

Karen er en 68-årig kvinde fra Canberra i Australien, der bor alene og er svært overvægtig. Hendes liv har været præget af smerter på grund af spondylose (slitageforandringer i ryggen), diskusprolaps og gigt i højre hofte. Hun oplever daglige smerter i den nederste del af ryggen, hoften og halebenet, hvilket gør det svært for hende at gå og stå oprejst. Karen har også en lungesygdom, der påvirker hendes vejrtrækning og medfører åndenød.

Efter at have fået en VELA Tango 310-stol har Karen oplevet en markant forbedring. Hun fortæller, at hun har fået en helt anden oplevelse af sin egen krop og hverdag, og at stolen passer godt til hende og hendes aktivitetsniveau.

Jeg oplever aldrig nogen smerte, når jeg sidder i VELA-stolen, så den har ændret mit sociale liv. Jeg har fået min selvstændighed igen.

Hvordan Karen klarer hverdagsaktiviteter som svært overvægtig

Karen skal bruge krykker eller støtte sig til møbler for at bevæge sig rundt i sit hjem. Hun kan kun flytte sig over meget korte distancer, som fx fra stolen til sofaen, og stå op i kort tid ad gangen.

Karen beskriver også, hvordan besøg til og fra badeværelset førhen var forbundet med mange smerter, da hendes elektriske kørestol ikke kunne passere dørkarmen. Dette påvirkede hendes gangdistance og medførte smerter og usikkerhed, men med sin VELA-stol har Karen ikke længere den udfordring.

Skal Karen derimod fra det ene rum til det andet bruger hun sin elektriske kørestol. Det giver dog nogle problemer, idet denne store og tunge bariatriske el-kørestol er vanskelig at manøvrere rundt på grund af pladsmangel, især i hendes smalle køkken.

Den simple handling det er at kunne lave en kop te eller kaffe er meget befriende. Det har ændret min følelsesmæssige og mentale tilstand. Det ændrer alt blot at have friheden til at gøre noget så simpelt som det.

Om svær overvægt

Svær overvægt kan påvirke ens vejrtrækning og lungefunktion negativt. Når man har for meget fedt omkring maven og ryggen, kan det gøre det svært for brystet at udvide sig, og det kan også påvirke de muskler, der hjælper med at trække vejret. Dette kan føre til problemer som hurtig og overfladisk vejrtrækning og øget risiko for luftvejssygdomme hos personer med svær overvægt, særligt hvis fedtdepoterne er lageret omkring mave og ryg.1

Hvornår er man svært overvægtig? For at afgøre dette, kan man anvende værktøjer som BMI (kropsmasseindeks).2

Komplikationer forbundet med svær overvægt
At leve med svær overvægt kan være forbundet med adskillige symptomer og følgesygdomme.3,4,5 Nogle af disse inkluderer:

 • Kardiovaskulære sygdomme (Hjerte-kar-sygdomme)
 • Forhøjet blodtryk
 • Type 2 diabetes
 • Søvnapnø
 • Vejrtrækningsproblematikker
 • Osteoartrose, slidgigt særligt i hofte og knæ
 • Gastroøsofageal reflukssygdom (GORD)
 • Psykiske problemer så som depression og angst
 • Smerter og nedsat fysisk funktion

En stol til formålet

Fald er ikke nyt for Karen. Tidligere forsøgte hun at bevæge sig rundt i sit hjem på en almindelig kontorstol, men som Karen beskriver det, var den type stol slet ikke egnet til hende eller formålet.

For det første beskriver hun, hvordan en almindelig kontorstol ikke er velegnet til bariatrisk brug. Hun følte sig skubbet ud på kanten af sædet, hvilket øgede risikoen for at falde, især hvis hun mistede fodfæste på én fod eller et hjul blev fanget af en tæppekant.

For det andet savnede hun en bremse, der var let at betjene. Især ved ind- og udstigning måtte Karen tidligere støtte sig til omgivelserne for at forhindre, at stolen løb af sted med hende og hun endte på gulvet. Dette udgør ikke kun en risiko for personskade, men er også problematisk, da Karen ikke selv kan rejse sig, hvis hun falder.

Sådan hjælper en VELA-stol en svært overvægtig

Kropsstillinger påvirker, hvordan vores lunger fungerer, og for personer med svær overvægt kan den rigtige kropsposition hjælpe med at forbedre lungefunktionen. Den måde, man sidder eller ligger på, har en direkte indflydelse på brystkassens bevægelighed og de muskler, vi bruger til at trække vejret.

En undersøgelse har vist, hvordan svær overvægt og forskellige kropspositioner påvirker brystvolumen, lungefunktion og muskelstyrke i åndedrætsmusklerne. For sengeliggende personer med svær overvægt er lungefunktionen bedre, når de skifter til en siddende position. Resultaterne viser, at det at sidde, både med og uden rygstøtte, giver de største forbedringer i lungernes funktion, brystkassens samlede volumen og styrken i åndedrætsmusklerne.

At ligge ned medfører den største reduktion i brystkassens volumen, lungefunktion og åndedrætsmuskelstyrke. Derfor er det vigtigt at sidde op som en metode til at forebygge og behandle vejrtrækningsproblemer hos personer med svær overvægt.1

I denne sammenhæng kan VELA-stolen være en ideel løsning og hjælp til svært overvægtig, idet den skaber bevægelsesfrihed og en hensigtsmæssig positionering for dem, som oplever mobilitetsbegrænsninger og vejrtrækningsproblematikker.

Karen har fået sin selvstændighed igen

Karen fortæller, at hun tilbringer 90% af sin tid i sin lænestol. Før hun fik sin VELA-stol, var hun ude af stand til at bevæge sig rundt i huset uden personlige hjælpere.

I 6-7 år har Karen derfor været afhængig af selvbetalt hjemmepleje for at få hjælp til husholdning og madlavning. Men sådan er det ikke længere. Med sin arbejdsstol kan Karen nu selvstændigt bevæge sig rundt i køkkenet og lave en kop te eller kaffe, når det passer hende.

Karen elsker også at være social og have gæster på besøg, hvilket er blevet meget nemmere nu, hvor hun ikke er afhængig af andre for at klare almindelige dagligdagsopgaver.

VELA-stolen har været en absolut gave fra Gud!

Faktisk er det lykkedes Karen at halvere den tid, hun nu har brug for selvbetalt hjemmehjælp, efter hun har fået en VELA-stol. Nu har hun nemlig kun brug for hjælp til rengøring i huset og havearbejde.

Karen er meget begejstret for den mobilitet, hun har opnået med VELA-stolen og kalder sig selv for en “fartbølle”. Derudover har hun ikke været nødt til at tilpasse sit hjem til arbejdsstolen, hvilket ellers ville have været nødvendigt for at opnå den samme selvstændighed med en el-kørestol.

Frihed og selvstændighed som overvægtig

En VELA-stol giver overvægtige personer mulighed for at bevare deres selvstændighed og frihed i hjemmet. Dette gør det lettere at udføre aktiviteter, der normalt kan være udfordrende på grund af ens størrelse og eventuelle komplikationer.

Hvis man oplever åndenød, hvilket kan medføre svimmelhed og ubehag, kan en VELA-stol afhjælpe vejrtrækningsproblemerne og bidrage til at opretholde et aktivt liv. Samtidig kan stolen aflaste dig, hvis man lider af smerter i knæ, hofter og lænderyg.

Stolens formål er at minimere usikkerhed og risikoen for fald i forbindelse med fysisk aktivitet. For mange medfører denne usikkerhed en forsigtighed, der kan føre til reduceret fysisk aktivitet, hvilket ofte forværrer symptomer og relaterede sygdomme. En VELA-stol kan således være en stor hjælp til svært overvægtige.

VELA-stole til overvægt

Kontakt os

Kildehenvisninger

1 Total and Compartmental Chest Wall Volumes, Lung Function, and Respiratory Muscle Strength in Individuals with Abdominal Obesity: Effects of Body Positions 2019. Rattanaporn Sonpeayung et al.

2 Sundhed.dk – BMI – kropsmasseindeks

3 https://www.healthdirect.gov.au/obesity

4 https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html

5 https://www.nhlbi.nih.gov/health/overweight-and-obesity/symptoms