Arbejdsstole øger aktivitet og livskvalitet

Noget så enkelt som at udskifte en almindelig stol med en arbejdsstol, kan betyde større selvhjulpenhed, øget aktivitet og øget livskvalitet.

VELA stol ældre plejehjem

Arbejdsstole på et plejehjem

Små omlægninger af hverdagen på et plejehjem kan have stor nytteværdi for både beboere og personale. Noget så enkelt som at udskifte en almindelig stol med en arbejdsstol, kan betyde større selvhjulpenhed, øget aktivitet og øget livskvalitet.

Mange ældre får funktionsnedsættelser som følge af sygdomme eller et opslidende liv, hvilket giver dem problemer med at udføre hverdagsaktiviteter. De kan måske ikke gøre det, de gerne vil – og holder derfor op med at udføre aktiviteter, som de før har været glade for. Mange ældre bliver mere passive, hvilket medfører, at deres livskvalitet bliver dårligere.

Mange ældre får mobilitetsproblemer, som kræver, at de har brug for hjælp til hverdagens aktiviteter – aktiviteter som de før har udført selv. Det kan være; hjælp til at komme til og fra stol og seng, hjælp til at komme omkring og hjælp til f.eks. måltider.

Det er ofte små faktorer, som kan gøre en stor forskel for den enkelte, og arbejdsstole har, siden deres “fødsel” i 1970’erne, hjulpet 100.000-vis af mennesker med, at kunne klare dagligdagsopgaver, noget som de fleste af os tager for givet.

Nogle af fordelene ved at bruge arbejdsstole på plejehjem er blevet belyst i “Lab X” – et projekt, hvor virksomheder udvikler og tester velfærdsteknologi sammen med uddannelses- og offentlige institutioner blandt andet UCN i Aalborg, SOSU Nord og Fremtidens plejehjem i Nørresundby.

Jeg kan ikke sidde i de stole i fællesarealet. Jeg får så ondt i mine baller. Jeg kan næsten ikke gå, når jeg sidder i deres stole dernede. Og derfor går jeg aldrig ned til noget i salen. Fordi det er nogle frygtelige stole dernede. Og dér burde vi have sådan nogle arbejdsstole, i stedet for de dér arkitektstole – eller hvad de nu er. Det er nogle værre pinde.
Udtalelse fra beboer på Fremtidens Plejehjem

En lettere hverdag

Stolens højde kan indstilles elektrisk, så den passer i forhold til brugerens aktivitet.

Brugeren kan f.eks. komme til at sidde i en ergonomisk god højde i forhold til spisebordet og kan nemt placeres (da stolen har hjul) tæt på bordet, så det er lettere at spise. Stolen har en centralbremse, som giver ekstra sikkerhed. Desuden får brugeren mulighed for socialt samvær ved bordet, og en evt. hjælper kan få en bedre arbejdsstilling, f.eks. ved hjælp med spisning.

Indstilling af stolens højde kan f.eks. også lette morgentoilette, idet den kan bringe en svag beboer op i højde med hjælperen, hvilket letter arbejdet.

Beboeren bliver mere mobil og selvhjulpen.

De brede armlæn støtter kroppen og giver en god og tryg siddekomfort – og sædets højde og vinkling fremover gør det lettere for brugeren at sætte sig og rejse sig fra stolen.

Stolens sæde og ryg er ergonomisk formet og polstret, og kan indstilles til brugerens behov.

Den gode siddekomfort fremmer motivationen til at sidde i stolen og til at få en god siddestilling, så brugeren kan deltage i flere aktiviteter.

De store, letløbende hjul kan klare mindre dørtrin og gulvtæppe – og skubbebøjlen letter personalets arbejde, når brugeren skal flyttes i stolen.

Centralbremsen kan betjenes af brugeren selv og giver sikkerhed f.eks. ved ind- og udstigning af stolen.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.