Stående arbejde

Livskvalitet for mennesker med funktionsnedsættelser, kan hænge sammen med, at være i stand til at varetage et arbejde, fx på nedsat tid eller et fleksjob. Livskvalitet kan også være, at kunne klare hverdagens aktiviteter på egen hånd.

VELA dec 20159032

Stående arbejde, enten på arbejdspladsen eller i hjemmet, kan være meget krævende for mennesker med funktionsnedsættelser pga. smerter, nedsat kraft i benene eller dårlig balance.

Derfor er det vigtigt, at finde aflastende arbejdsstillinger, så man, bedst muligt, bliver i stand til at varetage sine opgaver. 

Derfor er det vigtigt at se på, hvilke opgaver der skal udføres, hvilke omgivelser der skal arbejdes i og hvilke funktionsnedsættelser der er tale om. Er der eksempelvis tale om en arbejdsplads med skiftende stående og siddende arbejdsstillinger eller er det en arbejdsplads kun med stående arbejde?

At finde den helt rigtige stol

VELA har mange års erfaring med, at finde den helt rigtige stol, så mennesker med funktionsnedsættelser stadig kan arbejde – også når der er tale om primært stående arbejde. VELA har et stort udvalg af ståstøttestole, som kan tilpasses til den enkelte brugers behov. Når man skal bruge en stol ved stående arbejde – på arbejdspladsen eller i hjemmet – er det vigtigt at overveje, om stolen skal kunne bremses. En bremse på en stol er fx en fordel for brugere med dårlig balance.

Hvis brugeren skal arbejde et sted, hvor der er ringe plads, kan det være en fordel at vælge et lille understel, og samtidig overveje typen af hjul på understellet.

Ståstøttestole kan højdeindstilles vha. en gasfjeder eller elektrisk (VELA Tango El Ståstøtte), hvilket gør det muligt for flere brugere at benytte den samme stol. Desuden kan højdeindstillingen anvendes for at sikre god ergonomi ved forskellige arbejdshøjder. 

Der skal endvidere tages højde for, om brugeren har behov for armlæn, hvilket kan give aflastning af armene og medvirke til lettere at kunne rejse sig og sætte sig i stolen.

Sæde, ryg og eventuelle armlæn kan indstilles, så brugeren får en ergonomisk, aktiv og god arbejdsstilling, og bliver i stand til at varetage sine arbejdsopgaver.

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.