Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

  • 14. juni 2023
  • Læsetid: 30 min.
tilbehørsbrochure VELA-stole

Indholdsfortegnelse

Hvad er en VELA-stol?

Mange sygdomme, forbigående eller kroniske, kan resultere i forskellige funktionsnedsættelser, der varierer fra sygdom til sygdom og fra person til person. VELA har mange varianter af stole, der er designet til at afhjælpe nedsat funktionsevne.

Ståstøttestole og arbejdsstole afhjælper hhv. i den stående og i den siddende stilling. Begge stoletyper understøtter energibesparelse og giver frie hænder, så borger kan udføre aktiviteter fra en sikker, bremset stol i en god arbejdshøjde.

Muligheder for tilbehør

Forskellige typer af funktionsnedsættelser kræver forskellige produktløsninger, for at understøtte funktionsnedsættelsen bedst muligt. På den måde får borger optimal udnyttelse af sin arbejds-/ståstøttestol i forbindelse med udførelse af aktiviteter og opnår en højere grad af selvstændighed.

Genbrugsegnet standardtilbehør

Tilbehør til VELA-stole er primært lagerførte standardprodukter. Dette betyder, at tilbehøret kan genbruges på andre stole samt at stole med tilbehør stort set har samme leveringstid som stole uden tilbehør. Vi laver også stole med individuelle tilpasninger til den enkelte borger, som fx udskæring i sædet, hvor længere leveringstid må forventes.

Vejledning og mere information

Det er ikke alle typer af tilbehør, som nævnes i denne artikel. En oversigt over tilbehør til den enkelte stolemodel kan ses her under den pågældende stolemodel. VELAs konsulenter tager altid gerne med på afprøvninger, og vejleder gerne om det rette tilbehør i forhold til borgers situation og vores kundeservice sidder klar ved telefonen.

Quickguide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Amputation

Amputation kan give funktionsnedsættelser i forskellig grad og bevirker ofte, at borger har brug for at blive understøttet og aflastet i aktivitetsudførelse.

For mennesker med amputationer kan den siddende stilling give bedre muligheder for at udføre aktiviteter i forhold til den stående stilling, da man derved kan spare på både energi og kræfter. En arbejdsstol er derfor hensigtsmæssig i forhold til amputation, da borger kan sidde trygt og sikkert med god støtte og udføre forskellige aktiviteter.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: Diabetes, færdsels- og arbejdsulykker, knoglesarkom/kræft og koldbrand

  • Elektrisk højdeindstilling

    Elektrisk højdeindstilling hjælper borger til at mobilisere sig fra siddende til stående stilling og omvendt, til ind- og udstigningshjælp samt sikkerhed ved forflytning til/fra seng eller anden stol. Elektrisk højdeindstilling kompenserer for brug af kræfter, fx ved ændring af siddehøjde til forskellige aktiviteter.

  • Artrodesesæde

    Artrodesesæde giver mulighed for at vinkle højre og venstre side af sædefronten forskelligt. Ved fx femuramputation kan man have brug for, at det ene ben har en mere åben hoftevinkel end det andet.

  • Amputationsstøtte

    Amputationsstøtte i forlængelse af sædet kan hjælpe med fuld understøttelse og afl astning af det amputerede ben i siddende stilling. Den kan indstilles og på-/afmonteres alt efter borgers behov.

  • Sædets udformning

    Sædets udformning kan specialtilpasses til den enkelte borger, hvor fx et asymmetrisk sæde i nogle tilfælde kan være en mulighed for at give understøttelse og aflastning af det amputerede ben.

  • Armlænspuder

    Armlænspuder i forskellige længder og hårdhed, kan aflaste i den siddende stilling og lette forflytninger til fx seng eller anden stol.

  • Betjening af funktionsgreb

    Betjening af funktionsgreb kan placeres i højre eller venstre side, så stolens funktioner kan betjenes ved fx amputation af underarm. Håndbremsen kan flyttes fra den ene til den anden side uden brug af værktøj.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Lammelse

Lammelser bevirker, at bevægelses- og funktionsniveauet er nedsat, og evnen til selvstændigt at kunne udføre hverdagsaktiviteter besværliggøres.

En arbejdsstol giver tryghed og stabilitet, så borger kan foretage aktiviteter i siddende stilling fremfor stående. De letløbende hjul giver mulighed for siddende mobilisering, da borger har mulighed for at gå eller skubbe stolen rundt i boligen.

En arbejdsstol med elektrisk fremdrift kan være en løsning ved lammelser, der forårsager markant nedsat gang- og standfunktion, da man kommer let omkring på små indendørs arealer. En meget sikker stol i aktivitet og ved forflytning, da den altid bremser automatisk, når stolen står stille.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: Apopleksi, cerebral parese, infektion i nervesystemet, parkinson og sclerose

  • Sæde og ryglæn

    Sæde og ryglæn kan fås i forskellige udformninger fx støttende sidestyr eller lårstyr. Forskellige typer af skum og udskæringer kan være en løsning for at understøtte borgers balance og optimere støtte og komfort. Et vaskbart sædeovertræk kan beskytte mod væde og snavs, fx ved inkontinens.

  • Sidehængt benstøtte

    Sidehængt benstøtte kan være en fordel ved fx halvsidig lammelse, da den understøtter fod og ben i den lammede side til en optimal siddestilling. Det giver desuden sikkerhed, når man mobiliserer sig rundt, siddende på stolen.

  • Skåleformet hemiarmlæn

    Skåleformet hemiarmlæn understøtter den lammede arm/hånd og sikrer, at den ikke falder til siden. Ved behov er der mulighed for vinkling af armlæn, fx ind foran kroppen.

  • Kropsstøtter

    Kropsstøtter giver støtte ved udfald af overkroppen, fx ved udtrætning i løbet af dagen.

  • Elektriske funktioner

    Elektriske funktioner på fx bremse og højdeindstilling kan være en mulighed ved forskellige typer lammelser, da funktionerne aktiveres ved et let tryk på en kontakt, som kan placeres, hvor det er mest hensigtsmæssigt ift. borger.

  • Betjening af funktionsgreb

    Betjening af funktionsgreb kan placeres i højre eller venstre side, så stolens funktioner kan betjenes fx ved halvsidig lammelse. Håndbremsen kan flyttes fra den ene til den anden side uden brug af værktøj.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Luftvejsudfordringer

Når man har luftvejsudfordringer er det en udfordring at udføre hverdagsaktiviteter uden at blive udmattet. En arbejds-/ståstøttestol kompenserer ved at understøtte aktiviteterne bedst muligt, så der bruges mindst mulig energi og kræfter.

Luftvejsudfordringer medfører ofte nedsat balance og svimmelhed. Derfor er en stabil stol, der kan bremses, essentiel for udførelse af dagligdagsaktiviteter. Et støttende ryglæn og mulighed for rygvinkling muliggør at borger kan læne overkroppen bagover og derved åbne op for luftvejene.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: Cystisk fibrose, KOL, lungesygdomme og hjertesygdomme

  • Elektrisk højdeindstilling

    Elektrisk højdeindstilling hjælper borger til at mobilisere sig fra siddende til stående stilling og omvendt, til ind- og udstigningshjælp samt at opnå sikker forflytning til/fra seng eller anden stol. Elektrisk højdeindstilling kompenserer også for brug af kræfter ved fx ændring af siddehøjde til forskellige aktiviteter.

  • Opklappelig fodbøjle

    Opklappelig fodbøjle giver underbensstøtte og grounding-effekt ved aktiviteter, der foregår i højden.

  • Ryglæn med lændepumpe eller ALB ryglæn

    Ryglæn med lændepumpe eller ALB ryglæn kan indstilles i lænden, hvilket giver borger mulighed for at åbne op i luftvejene. En høj ryg kan give ekstra tryghed, fx når man læner sig tilbage og derved åbner op
    i luftvejene, hvilket bl.a. er en fordel ved spisning.

  • Forlænget bremsestang eller t-bremsegreb

    Forlænget bremsestang eller t-bremsegreb giver kortere afstand til bremsen og større gribeflade, hvilket gør, at man ikke skal bruge unødig energi på at betjene den. Ved brug af t-bremsegreb får man også en større gribeflade.

  • Store letløbende hjul

    Store letløbende hjul gør det nemmere at gå/skubbe stolen rundt imens borger sidder, så der bruges et minimum af kræfter og man derved undgår at blive forpustet.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Nedsat balance

Nedsat balance kan komme til udtryk på forskellig vis, såsom dårlig orientering og utryghed ved udførelse af aktiviteter, hvilket kan medføre aktivitetsbegrænsninger.

En arbejds-/ståstøttestol giver stabilitet, grounding og understøttelse på flere punkter bl.a. ved sæde og armlæn. Dette giver borger øget tryghed ved udførelse af aktiviteter, uden at skulle bekymre sig om at holde balancen.

Mennesker med nedsat balance får to frie hænder til at udføre aktiviteter i den siddende stilling, da den ene hånd ikke skal bruges til at holde balancen med. Stolen giver også siddende mobilitet, da borger har mulighed for, at gå eller skubbe sig rundt, siddende i stolen.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: Apopleksi, cerebral parese, infektion i nervesystemet, parkinson og sclerose

  • Elektrisk højdeindstilling

    Elektrisk højdeindstilling støtter borger i, selvstændigt, at sætte sig ned og rejse sig op fra stolen. Desuden sparer det på energien, da borger ikke skal bruge kræfter på ændring af siddehøjde ved forskellige aktiviteter.

  • Opklappelig fodbøjle

    Opklappelig fodbøjle giver støtte og grounding-effekt ved aktiviteter i højden.

  • Forlænget bremsestang eller t-bremsegreb

    Forlænget bremsestang eller t-bremsegreb gør, at borger nemmere kan nå bremsen, og undgå vrid i overkroppen. Med et t-bremsegreb får borger desuden en større gribeflade, så den er lettere at få fat på.

  • Sædets udformning

    Sædets udformning kan være med til at forbedre borgers bevægefrihed og derved aktivitetsudførelse, da størstedelen af mobiliteten og balancen i siddende stilling opnås fra sæde og ryglæn. Ved en ståstøttestol kan det fx være en fordel at vælge et Midi-sæde (VELA Salsa 120), da sædets udskæring giver borger maksimal stabilitet både i siddende og stående stilling.

  • 4-hjulsbremse

    4-hjulsbremse gør, at stolen står ekstra stabilt, fx ved forflytning samt ind- og udstigning.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Nedsat funktion i ben

Nedsat funktion i ben medfører ofte styringsbesvær og smerter, hvilket kan bevirke, at funktionsniveauet falder og evnen til at være selvhjulpen mindskes.

En arbejds-/ståstøttestol kompenserer for manglende kræfter i ben, så man fx kan foretage kraftbetonede aktiviteter i siddende stilling i stedet for at udføre dem stående. Elektrisk højdeindstilling kompenserer i mange situationer for manglende kræfter og funktion i benene og gør, at man sparer på energien, fx ved forflytning.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: Apopleksi, cerebral parese, diskusprolaps, gigt, muskelsvind og sclerose

  • Elektrisk højdeindstilling

    Elektrisk højdeindstilling kompenserer i mange situationer for manglende kræfter og funktion i benene og gør det muligt at spare på energien, fx ved forflytning. Elektrisk højdeindstilling støtter også borger i, at mobilisere sig fra siddende til stående stilling og omvendt og kan bruges til ind- og udstigningshjælp.

  • Sæde med sidestyr

    Sæde med sidestyr understøtter en bedre siddestilling, hvis benene har tendens til at falde ud til siden, fx ved muskelslaphed. Man slipper derved for, at skulle kompensere og bruge unødige kræfter på at holde/opretholde sin siddestilling ved fx lår eller hofte.

  • Sidehængt benstøtte

    Sidehængt benstøtte kan være en fordel ved fx dropfod eller nedsat funktion i det ene ben. En benstøtte understøtter fod og ben til en bedre siddestilling og støtter, når man mobiliserer sig rundt, siddende på stolen.

  • Lårstyr

    Lårstyr er en mulighed, hvis benene falder ud til siden, fx ved muskelslaphed, da det understøtter en bedre siddestilling og borger undgår at bruge unødige kræfter i fx lår eller hofte, da lårstyrene hjælper med at holde benene på plads.

  • Abduktionsblok

    Abduktionsblok støtter en bedre siddestilling. Hvis benene har tendens til at falde indad, kan man, på denne måde, kompensere for unødigt pres på hofte og bækken.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Nedsat funktion i hænder

Nedsat funktion i hænderne kan komme til udtryk på mange måder: stivhed i led, nedsat kraft, nedsat bevægelighed, nedsat gribefunktion samt styringsbesvær.

Der kan fx forekomme smerter og føleforstyrrelser, når man bruger hænderne. I sådanne tilfælde kan det være svært at betjene stolens funktionerne og få fuld udnyttelse af stolen.

Specielle greb til betjening af stolens funktioner er en fordel, da det bliver nemmere for borger at indstille og anvende stolens funktioner uden brug af finmotorik eller kraft i hænderne.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: Gigt, karpaltunnelsyndrom, led- og senebetændelse, parkinson og sclerose

  • Forlænget bremsestang og T-bremsegreb

    Forlænget bremsestang og T-bremsegreb giver kortere afstand til bremsen. T-bremsegreb giver endvidere en større gribeflade, og kan fx betjenes med armen eller håndryggen. Dette er en fordel, hvis borger mangler finmotorisk gribefunktion eller har andre udfordringer ift. at bruge hånden.

  • Gigtgreb

    Gigtgreb til betjening af stolens funktioner gør, at borger får nemmere ved at betjene grebene med mindst mulig brug af kræfter. Gigtgreb udmærker sig ved, at have en hensigtsmæssig udformning ift. nedsat kraft i hænderne. De er også en fordel, hvis borger har kort rækkevidde, da grebene er placeret tættere på borger oppe ved sædets kant og ikke under sædet.

  • Elektriske funktioner

    Elektriske funktioner på fx bremse og højdeindstilling er en god mulighed ved manglende kræfter i hænder og arme, da funktionerne kan aktiveres ved et let tryk. Funktionskontakterne kan have flere forskellige udformninger alt efter behov.

  • Betjening af funktionsgreb

    Betjening af funktionsgreb kan placeres i højre eller venstre side, fx hvis funktionen i den ene hånd er betydeligt svækket ift. den anden. Håndbremsen kan fl yttes fra den ene til den anden side uden brug af værktøj.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Nedsat koordinationsevne

Nedsat koordinationsevne kan medføre utryghed og give usikkerhed, når borger foretager aktiviteter, og kan i sidste ende medføre mindre aktivitet, udsættelse eller opgivelse af aktivitet.

En arbejds-/ståstøttestol giver siddende tryghed og stabilitet ved udførelse af aktiviteter. I siddende stilling skal borger fx ikke koncentrere sig om at holde balancen, og kan derfor udelukkende fokusere på aktiviteten. Ved at koordinere få ting ad gangen får borger den bedste forudsætning for mestring af aktiviteter.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: ALS, apopleksi, CP, gigt, hjerte- og bindevævssygdomme, KOL, parkinson og sclerose

  • Elektrisk højdeindstilling

    Elektrisk højdeindstilling hjælper borger til at mobilisere sig fra siddende til stående stilling og omvendt, til ind- og udstigningshjælp samt at opnå sikker forflytning til/fra seng eller anden stol.

  • T-bremsegreb

    T-bremsegreb forlænger bremsegrebet, så borger nemmere kan nå/fange bremsen og få en større gribeflade.

  • Gigtgreb

    Gigtgreb til betjening af stolens funktioner gør, at borger får nemmere ved, at betjene grebene med brug af mindst mulig energi og kræfter. Gigtgreb udmærker sig ved, at have en hensigtsmæssig udformning af grebene ift. nedsat koordinationsevne. De er også en fordel, hvis borger har kort rækkevidde, da grebene er placeret tættere på borger oppe ved sædets kant og ikke under sædet.

  • Nakkestøtte

    Nakkestøtte giver stabilitet og tryghed i den siddende stilling, hvilket kan give bedre fokus ift. aktiviteter og indlæring.

  • Elektriske funktioner

    Elektriske funktioner på fx bremse og højdeindstilling kan være en mulighed, da det giver nemmere adgang til funktionen. Den elektriske funktion aktiveres med et let tryk på en kontakt, som kan placeres, hvor det er mest hensigtsmæssigt ift. borger. Kontakterne kan have flere forskellige udformninger alt efter behov.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Rygproblematikker

Rygproblematikker medfører ofte begrænset bevægelighed og smerter. Dette kan bevirke, at overskuddet til at være aktivt deltagende i hverdagen mindskes og aktiviteter man tidligere har mestret, kan virke uoverskuelige og derfor helt fravælges.

En arbejds-/ståstøttestol har stabile armlæn, som borger kan støtte sig til ved ind- og udstigning, hvilket muliggør en kontrolleret ”blød og rolig” mobilisering og forflytning.

ALB-ryglænet er et unikt ryglæn, udviklet af VELA, hvor ryg- og lændestøtte er todelt. Ryglænet giver ergonomisk støtte til både lænd og bækken, understøtter det naturlige lændesvaj og fremmer en rank holdning. Dette kan være med til at lindre ondt i ryggen og samtidig styrke ryggens muskulatur.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: Diskusprolaps, piskesmæld, kyfose, knogleskørhed/osteoporose og skoliose

  • Elektrisk højdeindstilling

    Elektrisk højdeindstilling letter ind- og udstigning, så man undgår stød/bump når man rejser og sætter sig, hvilket kan medvirke til at mindske risikoen for smerter.

  • Ryglæn

    Ryglæn findes i forskellige udformninger alt efter behov for støtte. Der kan også laves individuelle rygpuder med forskellige typer skum.

  • Nakkestøtte

    Nakkestøtte giver stabilitet, tryghed og en bedre hvilestilling, så man aflaster ryg og nakke, fx ved smerter og udtrætning.

  • Store letløbende hjul

    Store letløbende hjul gør det nemmere at gå/skubbe stolen rundt, imens man sidder ned, så man bruger et minimum af kræfter.

  • Forlænget bremsestang eller t-bremsegreb

    Forlænget bremsestang eller t-bremsegreb gør, at borger nemmere kan nå bremsen og ikke skal strække sig eller vride kroppen for at nå den. Ved brug af t-bremsegreb får man også en større gribeflade.

  • Elektriske funktioner

    Elektriske funktioner på fx bremse og højdeindstilling kan være en mulighed, da borger med et let tryk på en kontakt bruger et minimum af kræfter på at aktivere funktionen. Kontakter kan placeres, hvor det er mest hensigtsmæssigt ift. borger, og kan fås i forskellige udformninger – alt efter behov.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Smerter

Smerter forekommer ofte i forbindelse med funktionsnedsættelser og som følge af sygdomme.

En arbejds-/ståstøttestol giver en ergonomisk siddestilling med optimal støtte og komfort fra ryglæn og sæde. Stolens bremse giver stabilitet, hvilket kan være med til at mindske smerter og samtidig understøtte borger i aktiviteten.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: Fibromyalgi, gigt, kræft, sclerose og andre bindevævssygdomme

  • Elektrisk højdeindstilling

    Elektrisk højdeindstilling giver en trinløs kontrolleret bevægelse, så borger undgår stød eller bump i kroppen, hvilket kan opstå, når en manuel stol højdeindstilles, eller når man sætter sig ned i den.

  • Bløde armlænspuder

    Bløde armlænspuder i forskellig længde kan, i nogle situationer, være en forudsætning for, at armlænene støtter i siddestillingen, da bløde armlænspuder kan mindske smerter og give bedre understøttelse og aflastning af armen.

  • Sæde og ryglæn

    Sæde og ryglæn kan med forskellige udformninger, typer af skum og udskæringer bidrage til at mindske smerter.

  • Store letløbende hjul

    Store letløbende hjul gør stolen nemmere at gå/skubbe rundt i siddende stilling, så man belaster kroppen mindst mulig.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Trykaflastning

Når borger sidder meget og længe i samme stilling er risikoen for at udvikle trykskader forhøjet. Ændring af siddestilling og den rette trykaflastning af det belastede område kan være afgørende ift. ikke at udvikle trykskade og at borger kan opretholde udførelsen af hverdagsaktiviteter.

Det er vigtigt, at være opmærksom på stolens muligheder for kip i forhold til at kunne ændre trykfordeling. Et bagudrettet kip kan mindske risikoen for shear.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: Aldersrelaterede funktionsnedsættelse, nedsat mobilitet og tryksår

  • Elektrisk højdeindstilling

    Elektrisk højdeindstilling giver ind- og udstigningshjælp, så borger undgår stød/bump når denne rejser og sætter sig, hvilket kan være med til at mindske risikoen for dybe vævsskader.

  • Sæder

    Sæder kan speciallaves til den enkelte borger med individuel tilpasning ift. problematik. Dette kan bl.a. gøres med forskellige typer af skum eller udskæringer i sædet, som kan bidrage til forebyggelse. Et plansæde gør det muligt, at bruge en løs pude fra en anden leverandør.

  • Armlæn og armlænspuder

    Armlæn og armlænspuder i forskellige udformninger kan optimere understøttelse af arme og derved øge muligheden for aflastning.

  • Sidehængt benstøtte

    Sidehængt benstøtte kan aflaste og støtte underben og fod, fx ved nedsat mobilitet, så de trykbelastede/-udsatte områder kan aflastes eller understøttes på en hensigtsmæssig måde, fx på en arbejdsstol med elektrisk fremdrift.

Guide til tilbehør ved funktionsnedsættelser

Udtrætning

Udtrætning/fatigue/nedsat udholdenhed er en stor udfordring i hverdagen for mange mennesker med funktionsnedsættelse samt for alderssvækkede mennesker.

En arbejds-/ståstøttestol giver mulighed for, at indstille arbejdshøjden og derved medvirke til at aktivitetsudførelsen bliver lettere, mere sikker og med mindst mulig brug af energi.

Borger bruger derved ikke unødig energi på at stå eller holde balancen, da stolen giver støtte. Energibesparelse giver borger mulighed for, i højere grad, også at foretage flere lystbetonede aktiviteter.

Hyppige diagnoser ved denne funktionsnedsættelse: ALS, fibromyalgi, hjertesygdomme, KOL, sclerose og muskelsvind

  • Elektrisk højdeindstilling

    Elektrisk højdeindstilling hjælper borger til at mobilisere sig fra siddende til stående stilling og omvendt, til ind- og udstigningshjælp samt at opnå sikkerhed ved forflytning til/fra seng eller anden stol. Elektrisk
    højdeindstilling kompenserer for brug af kræfter ved ændring af siddehøjde til forskellige aktiviteter.

  • Opklappelig fodbøjle

    Opklappelig fodbøjle giver støtte og grounding-eff ekt ved aktiviteter i højden.

  • T-bremsegreb

    T-bremsegreb giver kortere afstand til bremsen og større gribeflade, hvilket gør, at man ikke skal bruge unødig energi på at betjene den.

  • Rotation

    Rotation så man undgår vrid i kroppen og eventuelle smerter i den sammenhæng. Stolen kan roteres ind til fx et bord, så man ikke behøver at flytte hele stolen. Derved spares der på energien.

  • Store letløbende hjul

    Store letløbende hjul gør det nemmere at gå/skubbe stolen rundt, så borger kan spare på sine kræfter.

  • Elektriske funktioner

    Elektriske funktioner på fx bremse og højdeindstilling kan være en mulighed, da borger med et let tryk på kontakt bruger et minimum af kræfter på at aktivere funktionen. Kontakter kan placeres, hvor det er mest hensigtsmæssigt ift. borger, og kan fås i forskellige udformninger – alt efter behov.

Har du brug for mere viden?