Livet med sclerose – Kenneths fortælling

”Jeg kan så meget mere nu, for stolen kan SÅ mange ting”

Bruger: Kenneth
Alder: 29 år, diagnosticeret i 2018
Diagnose: Progressiv attakvis sclerose

Ståstol med bremse til sclerose case hero kenneth

Kenneth fik bevilget en VELA ståstøttestol

Kenneth har en langsomt progredierende MS. Forværrelsen kommer dog også i attaks, omend de er sjældne. Sygdommen holder sig i ro for nu, men han tænker ofte på, hvornår det næste attak kommer. Det hele virker stadig meget nyt, og dagligdagen er mærket af, at der er gode og dårlige dage med MS.

Kenneths dag er præget af at han hurtigt bliver træt, at han har svært ved at huske og at hele venstre side af kroppen ikke fungerer ordentligt. Det er ofte noget, der hæmmer, da hovedet ved at man kan, men kroppen bare ikke reagerer. Det betyder, bl.a. at Kenneth har svært ved at gå selv og samtidig løfte noget.

Kenneth fik bevilget en VELA ståstøttestol fra kommunen i sommeren 2018, da han fik besvær med at udføre mange dagligdagsopgaver selvstændigt. Der kommer ingen hjælp udefra, så Kenneth er afhængig af hjælpemidler i hverdagen og bruger sin VELA-stol til næsten alt: ”den giver mig frihed, kræfter og energi”, som han siger. Stolen bruger han både, når han skal sidde og som støtte når han skal stå op. Det betyder bl.a., at han stadig kan deltage i madlavningen sammen med sin kæreste.

Før kunne jeg ikke deltage i madlavning og stå op, især ved komfuret. Jeg skulle have noget at holde fast i, for man ved aldrig, hvornår man falder. Jeg lave mad og røre i gryder nu, for har jeg begge hænder fri.
”Jeg brugte uanet tid på at fylde og tømme opvaskemaskinen. Nu tager det ti minutter, for jeg kan sidde i stolen og køre rundt til alting. Det kan godt være det ser lidt latterlig ud, at jeg kører rundt i stolen: op ned, så kippe sædet lidt og bremse stolen for at komme op til de øverste hylder – men det virker. Det har givet mig min frihed, at jeg kan selv. De kræfter jeg sparer det ene sted, har jeg til at klare noget andet.

Kenneth klarer også lidt rengøring, både gulvvask og støvsugning. Flere af husets dørtrin er fjernet, så Kenneth kan skubbe sig rundt, imens han sidder i stolen. Kenneth kan også ordne vasketøj da tørretumbleren er kommet op i en god arbejdshøjde.

Kenneth siger om VELA Salsa Ståstøttestol:

Når jeg skal spise, så bruger jeg ofte stolen. Det er let med højdeindstillingen, så den kan indstilles præcis til de aktiviteter, jeg gerne vil.
Hvis jeg står for længe, så begynder mine ben at ryste, og så falder jeg. Derfor er min stol uundværlig i min hverdag. Jeg kan nå op til de øverste hylder og sætte på plads, fylde og tømme opvasken.
Når jeg sidder ved min computer, så bruger jeg den også. Jeg har et hæve-sænkebord, så jeg kan jo bare bruge stolen til at stå op, når jeg bliver træt af at sidde – for det gør man jo!
Hvis jeg bare havde en almindelig stol så var det jo nok gået galt – jeg kan bremse min stol, jeg kan hæve den, jeg kan kippe den.
Læs mere om stole til sclerose her Læs mere om Kenneths stol her

Se hvad VELA-stolen kan hjælpe dig med i dit hjem

Se alle

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.