Hjælpemidler til spastiske lammelser: Claus fortæller

Claus har levet med spastisk lammelse hele livet, og hjælpemidler i dagligdagen har altid være en nødvendighed for ham. Derfor har han både en rollator og en el-kørestol, der begge kan bruges inde som ude.

claus hero

En hverdag med spastisk lammelse hos voksne

Efter et uheldigt fald i køkkenet og en længere indlæggelse på sygehuset har han nu fået tilføjet en VELA-stol til sin samling. Det har kun ført positive ting med sig. 

Spastisk lammelse kan forekomme meget forskelligt fra person til person. For Claus påvirker lammelserne primært venstre side af kroppen, og så har faldet resulteret i et brud på lænderyggen. Det har gjort dagligdagens gøremål lidt mere besværlige for Claus.

Det er meget vigtigt for Claus, at han kan foretage mange daglige gøremål selv. Derfor er køkkenet indrettet sådan, at der er plads til benene under køkkenbordet, når han sidder ned. 

Desuden er ovnen placeret højt og åbnes til siden – alt dette tilsammen gør, at Claus kan lave sin egen mad. 

Spastisk lammelse hos voksne er ofte ensbetydende med, at der også er problemer med balancen, og sådan oplever Claus det også. Han har svært ved at komme op at stå, han har dårlige knæ og nedsat gangfunktion

Derfor er han meget glad for sin gode stol, når han bevæger sig rundt i hjemmet.

claus ovn

En VELA-stol kom Claus til undsætning

Da Claus faldt og fik et brud på lænderyggen, blev det pludselig ekstra svært for ham at bevæge sig rundt. Derfor fik han en VELA-stol – der, i Claus’ tilfælde, er et godt hjælpemiddel til spastisk lammelse. 

Stolen har en elektrisk hæve/sænke-funktion, der er særligt god, når Claus skal op at stå.

Sædets højde er nem at indstille elektrisk, og når jeg indstiller sædet højt, står jeg nærmest op. Det er nødvendigt for mig, fordi jeg ikke kan bøje så meget i hoften.

Det har betydning for, hvordan Claus kommer rundt i sit køkken. Han pointerer også, at stolens store gummihjul nemt ruller hen over gulvet.

case claus 1 1 1

Forebyggelse af fald er vigtigt

Spastisk lammelse hos en voksen er ofte forbundet med flere udfordringer. Disse udfordringer kan forværres, hvis du også kommer til skade på anden vis. Det skete for Claus, og derfor er han nu altid meget omhyggelig med at låse sin VELA-stol.

Jeg bremser altid min stol! Jeg har prøvet at falde ned fra en stol, der rullede væk under mig, fordi den ikke var bremset – så nu har jeg lært det.

Bremsen betyder, at Claus kan forebygge fald. Den betyder også, at han kan bruge stolen ved madlavning, køkkenarbejde og ved spisning – uden at skulle bekymre sig om balancen. Han indstiller blot sædet i den rette højde, og så går han i gang.

Se, hvordan en VELA-stol kan hjælpe rundt i hjemmet.

Se alle

Hjælpemidler til spastiske lammelser forandrer dagligdagen

Der er ikke nogen tvivl om, at Claus’ VELA-stol har haft en stor betydning for ham. Denne stol har et kort sæde, der betyder, at han har god blodtilførsel til benene, når han står op og støtter sig mod sædet, da han ikke får klemt sine lår. 

Derudover påpeger han, at stolens sæde er komfortabelt og støtter ham, når han sidder og spiser sin mad ved middagsbordet. Sædet er nemlig lavet til at understøtte en aktiv siddestilling.

En arbejdsstol styrker selvstændigheden

Der er vigtigt for Claus at kunne fortsætte med at foretage dagligdagsopgaver uden hjælp, selvom han har spastiske lammelser.

En stol fra VELA har gjort det muligt for Claus at leve livet, som han ønsker, ligesom han ikke har måttet give afkald på sin selvstændighed. Han laver mad og foretager andre gøremål, som er med til at booste hans livsglæde.

Hvor skal du bruge stolen?

VELA fortællinger

case lilly 1 1 2

Lillys fortælling

Nu laver jeg gerne mad til flere dage ad gangen, og det betyder en verden til forskel, at jeg selv kan skrælle kartoflerne. God kost betyder meget for et godt liv med gigt – og det giver jo appetit at bestille noget.
Læs hele historien
charlotte fortaelling 1

Charlottes fortælling

Jeg sidder rigtig godt i stolen. Ryglænet støtter godt – både i køkkenet og når jeg sidder ved spisebordet og spiser eller bruger min iPad. Den støtter også godt, når jeg vil hvile ryggen og læner mig lidt tilbage.
Læs hele historien
Case Alison 1 1 2

Alissons fortælling

Jeg har mere energi på arbejdet og kan deltage mere i det huslige arbejde derhjemme, takket være den støtte og den hjælp jeg får fra min nye stol. Jeg får også meget sjældent benkramper nu, hvilket er utroligt.
Læs hele historien
case aileen blinde 2 1 1

Aileens fortælling

Den her stol er fantastisk. Jeg føler mig så sikker i den, og det er en fornøjelse med lethed at kunne bevæge sig fra rum til rum. Det har også den fordel, at jeg får trænet mine ben, mens jeg går stolen frem.
Læs hele historien
Case kenneth 1 1

Kenneths fortælling

Før kunne jeg ikke deltage i madlavning og stå op, især ved komfuret. Jeg skulle have noget at holde fast i, for man ved aldrig, hvornår man falder. Jeg lave mad og røre i gryder nu, for har jeg begge hænder fri.
Læs hele historien
Patrick ny 11

Patricks fortælling

Jeg kan ikke stå op og tale med nogen i mere end et par minutter. Hvis man ikke selv har oplevet udfordringer med balancen, så er det meget svært at begribe omfanget af disse problemer.
Læs hele historien
Faldforebyggelse hos ældre - Kaj Henning er glad for sin VELA-stol

Kaj Hennings fortælling

Siden jeg har fået en VELA-stol, er jeg blevet mere aktiv i hverdagen og mindre bange for at falde. Jeg kan hjælpe mere til i hjemmet, og stolen skaber en stor tryghed både for min kone og jeg. VELA-stolen har givet mig mere frihed i mit eget hjem og øget min tillid til at udføre daglige opgaver.
Læs hele historien

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.