Genoptræning efter hjerneblødning med en VELA-stol

For mere end ti år siden fik Conny en hjerneblødning, der gav hende halvsidig lammelse. For ti år siden fik hun også en stol fra VELA, men som tiden gik, svandt hendes kræfter mere og mere, hvilket indebar, at hun ikke havde kræfter til at ændre højden på stolen. 

case hero conny

Dagligdagens problemer

Conny tilpassede sig og fandt alternative måder at løse dagligdagens problemer – og hun fik det til at fungere. Men også kun lige, for det var ikke altid nemt. Så Conny valgte til sidst at bede om hjælp i forhold til sine problemstillinger. 

Det skulle vise sig, at en ny stol så let som ingenting kunne ændre Connys tilværelse til det bedre.

Stol til køkken med hjul Case Conny 1 1

Selvstændigheden forsvandt med hjerneblødningen

Før Conny fik sin nye stol fra VELA, sagde hun: 

Jeg kan mindre nu, og mit energiniveau er også mindre, så jeg laver for eksempel ikke varm mad mere. Jeg kan heller ikke det samme, som jeg kunne før i et køkken. Nu står den på kold mad, eksempelvis rugbrødsmadder.

Conny har haft et lille Bed & Breakfast og har i mange år levet af at betjene andre. Derfor insisterede hun på at gøre alt selv på trods af følgerne af sin hjerneblødning. 

På den baggrund var det et stort nederlag at se kræfterne og den selvstændige madlavning forsvinde mellem hænderne på hende.

Stol med sædeløft Case Conny 1 1 2

Øget mobilitet som rehabilitering efter hjerneblødning

Så snart Conny fik den nye VELA-stol og satte sig ned, mærkede hun med det samme den store forskel. Takket være stolens brede hjul kunne Conny pludseligt igen køre hen over klinkerne i køkkenet – uden at hjulene satte sig fast i fugerne. 

Et vigtigt element i en god rehabilitering efter en hjerneblødning er at kunne bevæge sig rundt i sit eget hjem og lave forskellige ting – og det har kastet flere fordele af sig for Conny, efter hun har fået sig en ny stol. 

Hun bruger sin krop mere, fordi hun nu selv kan komme rundt ved at “gå” stolen frem.

Se, hvordan en VELA-stol kan hjælpe rundt i hjemmet.

Se alle

Kræfterne svigtede Conny, men stolen tog over

Med tiden var det blevet så sparsomt med kræfterne, at Conny ikke længere selv kunne ændre højden på sin stol. Det betød, at hun ikke kunne se ned i gryderne, når hun lavede mad, så hun måtte forsøge sig med noget andet. 

Løsningen på problemet blev, at hun placerede gryden på gulvet mellem sine fødder, når sovsen skulle opbages. 

Hun brændte sig ofte, når hun sådan hele tiden flyttede den varme gryde mellem komfuret og gulvet. Derfor var det ikke en god løsning på problemet. 

Den nye stol var til gengæld alt, hvad Conny drømte om – og mere til. Denne stol har nemlig elektrisk højdejustering, så den kan køre op og ned ved bare at trykke på en knap. 

Nu kan Conny igen se ned i gryderne, og det er slut med at brænde sig og udelukkende spise kold mad. 

Før brugte hun al sin energi på at lave maden, så hun var helt træt og brugt op, når maden skulle spises. Nu er energien vendt retur, og Conny kan nu både lave maden og nyde den bagefter.

En hjerneblødning-genoptræning kræver de rette hjælpemidler

Den elektriske hæve/sænke-funktion og de brede hjul har givet Conny meget af sin selvstændighed og følelse af selvværd igen. Hjerneblødning-genoptræning kræver aktivitet, og det får hun nu igen. 

Connys stol er lavet, så den passer til netop hendes behov. Det betyder, at alle indstillingsgreb er placeret i hendes raske side, så hun uden besvær selv kan betjene dem. 

Det er dermed også nemt for Conny at indstille stolen til den rette højde, for nu sker det med et enkelt tryk på en knap.

Conny fik julelys i øjnene

Funktionsnedsættelse efter en hjerneblødning kan forværres gradvist. Derfor er det ikke altid, du opdager, at du bliver dårligere, eller at der kommer nye udfordringer. 

Som eksempel tilpassede Conny blot sin egen dagligdag gradvist til et punkt, hvor hun faktisk ikke kunne ret meget selvstændigt mere. 

Da hun første gang prøvede den elektriske højdeindstilling i sin nye stol, fik hun julelys i øjnene. Nu kan hun igen nå de øverste skabe, nå øverste hylde i køleskabet, og så kan hun se ned i gryderne, når hun laver mad – uden at brænde sig. 

Hun kan tilmed nå de nederste skabe og gå stolen rundt. Alt det har givet hende livsglæden tilbage.

Hvor skal du bruge stolen?

VELA fortællinger

case lilly 1 1 2

Lillys fortælling

Nu laver jeg gerne mad til flere dage ad gangen, og det betyder en verden til forskel, at jeg selv kan skrælle kartoflerne. God kost betyder meget for et godt liv med gigt – og det giver jo appetit at bestille noget.
Læs hele historien
charlotte fortaelling 1

Charlottes fortælling

Jeg sidder rigtig godt i stolen. Ryglænet støtter godt – både i køkkenet og når jeg sidder ved spisebordet og spiser eller bruger min iPad. Den støtter også godt, når jeg vil hvile ryggen og læner mig lidt tilbage.
Læs hele historien
Case Alison 1 1 2

Alissons fortælling

Jeg har mere energi på arbejdet og kan deltage mere i det huslige arbejde derhjemme, takket være den støtte og den hjælp jeg får fra min nye stol. Jeg får også meget sjældent benkramper nu, hvilket er utroligt.
Læs hele historien
case aileen blinde 2 1 1

Aileens fortælling

Den her stol er fantastisk. Jeg føler mig så sikker i den, og det er en fornøjelse med lethed at kunne bevæge sig fra rum til rum. Det har også den fordel, at jeg får trænet mine ben, mens jeg går stolen frem.
Læs hele historien
Case kenneth 1 1

Kenneths fortælling

Før kunne jeg ikke deltage i madlavning og stå op, især ved komfuret. Jeg skulle have noget at holde fast i, for man ved aldrig, hvornår man falder. Jeg lave mad og røre i gryder nu, for har jeg begge hænder fri.
Læs hele historien
Patrick ny 11

Patricks fortælling

Jeg kan ikke stå op og tale med nogen i mere end et par minutter. Hvis man ikke selv har oplevet udfordringer med balancen, så er det meget svært at begribe omfanget af disse problemer.
Læs hele historien
Faldforebyggelse hos ældre - Kaj Henning er glad for sin VELA-stol

Kaj Hennings fortælling

Siden jeg har fået en VELA-stol, er jeg blevet mere aktiv i hverdagen og mindre bange for at falde. Jeg kan hjælpe mere til i hjemmet, og stolen skaber en stor tryghed både for min kone og jeg. VELA-stolen har givet mig mere frihed i mit eget hjem og øget min tillid til at udføre daglige opgaver.
Læs hele historien

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi fokuserer på dig og dine behov samt hvordan du får mest muligt ud af din VELA stol – sammen finder vi den bedste løsning

Vi taler af erfaring

Denne tekst bygger på mere end 50 års udvikling og erfaring med VELA stole, med over 500.000 solgte stole på verdensplan. Denne side er udarbejdet sammen med forfatteren.